Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A Fidesz megint az OVB-t támadja

2007.06.12. 12:33
A Fidesz megint politikai elfogultsággal vádolja az Országos Választási Bizottságot, és most nem örül neki, hogy valószínűleg csak jövőre tarthatják meg a referendumot.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) a "kormány megrendelését" teljesítve azért halasztotta el a döntést a Fidesz népszavazási kezdeményezéseiről, hogy az idén már ne lehessen megtartani a népszavazást, illetve hatályba léphessen a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló kérdést megakadályozó törvénymódosítás, mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint OVB döntése azt igazolja, hogy a kormány nem akar népszavazást, a testület pedig teljesíti a "kormány megrendelését".

Játszanak a törvényekkel

A Fidesz alelnöke szerint az OVB szocialista delegáltjának szavaiból hétfőn kiderült, hogy a döntést azért kellett elhalasztani június 25-ig, mert addig hatályba léphet az a törvénymódosítás, amely az egészségügyi szolgáltatók éves költségvetésének részévé teszi a vizitdíjat, illetve a kórházi napidíjat, és ezzel igyekszik mindörökké lehetetlenné tenni, hogy erről a két kérdésről népszavazást lehessen tartani. (Az alkotmány szerint a költségvetésről nem lehet országos népszavazást tartani.)

Pokorni Zoltán hozzátette: mivel a törvénymódosítást a parlament már elfogadta, bíznak abban, hogy Sólyom László köztársasági elnök alaposan megfontolja az aláírását, amire 15 napja van. A politikus úgy vélte, azért is döntött a halasztás mellett az OVB, hogy az idén már ne lehessen megtartani a népszavazást. Korábban a Fidesz azt mondta, azt szeretnék, ha jövő tavasszal tarthatnák a népszavazást.

Időhúzás

Mint mondta, a Fidesz számításai szerint azzal, hogy az OVB június 25-re tolta döntését, legkorábban 2008. január végén lehetne kiírni népszavazást, míg ha hétfőn hitelesítették volna az aláírásgyűjtő íveket, akkor leghamarabb december 12-én tarthatták volna a voksolást. Mint mondta, az OVB most is, és az egész eljárás alatt "időhúzásra játszott", hiszen minden alkalommal a rendelkezése álló időszak utolsó napjain hozta meg döntését.

A Fidesz pénteki elnökségi ülésén vitatják meg, hogy ebben a helyzetben mi lesz a következő lépés, mit fognak tenni.