Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Egy évig fenn kell tartani az ellenzéki reményt

2007.06.06. 08:49
A Alkotmánybíróság (AB) keddi határozatában megsemmisítette az Országos Választási Bizottság (OVB) a Fidesz és a KDNP által kezdeményezet népszavazási kérdések aláírásgyűjtő ívének hitelesítését megtagadó határozatát, és új eljárásra kötelezte a testületet. A döntés közelebb vitte az ellenzéki pártokat a népszavazás megtartásához, azonban így még majdnem egy évig életben kell tartaniuk a reményt a választóikban, hogy változás történhet Magyarország vezetésében, véli Török Gábor politológus.

Közjogilag az Országos Választási Bizottságot (OVB) nem lehet utasítani, bár az Alkotmánybíróság (AB) keddi határozatának indoklásában az szerepel, hogy az OVB-nek hitelesítenie kell a Fidesz és a KDNP által benyújtott kérdőíveket, mondta el az Indexnek Török Gábor politológus. Hozzátette, hogy ezért nemcsak politikai, hanem jogi vita is várható a két testület között. "Az AB és az OVB között szakmai és személyek közti vita is várható" - fogalmazott a politológus. Korábban nem volt arra a példa, hogy az AB az OVB döntésének felülvizsgálatán túl állásfoglalásában iránymutatást is megfogalmazott.

Az AB kedden megsemmisítette az OVB-nek a vizitdíj, a kórházi napidíj, valamint a képzési hozzájárulásra vonatkozó népszavazási kezdeményezések aláírásgyűjtő ívének hitelesítését megtagadó határozatát, és új eljárásra kötelezte az OVB-t. Az AB álláspontja szerint mind a három kérdés népszavazásra bocsátható, a testület ülésének többségi döntése az OVB határozataiban foglalt érvek közül egyet sem fogadott el.

A Bihari Mihály vezette testület a határozat indoklásában kimondta azt is, hogy a megismételt eljárásban az OVB-nek az AB által meghatározott kereteken belül kell meghoznia új határozatát, azaz hitelesítenie kell a népszavazásra bocsátandó kérdéseket tartalmazó aláírásgyűjtő ívet. Halmai Gábor alkotmányjogász az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy "az OVB-t az AB sem kötelezheti egy bizonyos döntés meghozatalára".

Török Gábor szerint a döntéssel közelebb kerültünk a népszavazáshoz, ami megkönnyíti a Fidesz jelenlegi helyzetét, hiszen azzal hogy az AB megsemmisítette az OVB hitelesítést megtagadó határozatát, beigazolódott álláspontjuk. Ugyanakkor ha figyelembe vesszük a Fidesz számításait, amelyek szerint március végén, április elején lehetne megtartani a népszavazást, az látszik, hogy még majdnem egy évig fenn kell tartani az ellenzéki párt szavazóiban a reményt, hogy változás történhet Magyarország vezetésében, véli a politológus. Török Gábor hangsúlyozta, ez nem a keddi döntésből derült ki, már az OVB első, márciusban született elutasító határozatából látszott, hogy nincs olyan közel az a pont, amikor a Fidesz tervei szerinti előrehozott választásokat meg lehet tartani.

A politológus szerint korai lenne most mérlegelni a döntés hosszabb távú politikai hatásait, hiszen nem lehet előre látni, mi lesz a közjogi vita eredménye. Úgy látja, az ügy még hosszan elhúzódhat, hiszen az OVB következő döntését ismét az AB elé lehet vinni.