Benedek
-4 °C
5 °C

Ha most lenne a népszavazás, a Fidesz nyerne

2007.06.08. 22:35
Önök megtiltanák a kórházprivatizációt, eltörölnék a vizitdíjat, visszaküldenék a gyógyszereket a gyógyszertárakba, ha ma lehetne szavazni a Fidesz népszavazási kezdeményezéseiről. Legalábbis a Szonda-Ipsos felmérése szerint. De most még azt sem tudni, hogy mikor lehet, ha egyáltalán, szavazni.

Érvényes és eredményes lenne a Fidesz népszavazása, ha most hétvégén tartanák, derült ki a Szonda-Ipsos és az Este közös felméréséből. A kutatási adatok szerint a szavazáson ugyan csak a választópolgárok 48 százaléka venne részt biztosan, de a kérdésekre adott válaszok egyértelműen egy irányba mutatnak, azaz valamennyi esetben meglenne a 25 százalék plusz egy szavazatos arány, ami az érvényesség és eredményesség feltétele.

A felmérés szerint a Fidesz valamennyi kérdése megszerezné a szükséges támogatást. A legnagyobb arányban a kórházakkal kapcsolatos kérdéseket szavaznák meg a polgárok. A kórházi napidíjat a válaszadók 83 százaléka utasítja el, a kórházak privatizációját a szavazók 81 százaléka, a vizitdíjat pedig 77 százaléka.

Ugyancsak a választók 77 százaléka biztosítana elővásárlási jogot a földtulajdonosoknak a földterületekre. A tandíj bevezetését a megkérdezettek 69 százaléka, a gyógyszerek patikán kívüli árusítását a szavazók 65 százaléka ellenzi.

A felmérésből kiderült, hogy a kórházprivatizációt leszámítva pártalapon oszlanak két csoportra a válaszadók, a szocialista szavazók egyedül a kórházprivatizáció kérdésésében állnak többségükben a Fidesz véleményén.

A felmérés eredményeit elemezve Závecz Tibor, a Szonda-Ipsos vezetője ezt külön ki is emelte, hiszen a népszavazásig még sokat változhat a helyzet, akár a pártok támogatottságának változása miatt is.

Ráadásul még az sem eldöntött, hogy egyáltalán kiirható-e a népszavazás. Az Alkotmánybíróság ugyan határozatában a fideszes előterjesztések elfogadására utasította az Országos Választási Bizottságot, de az vitatja, hogy az AB egyáltalán utasíthatja-e.

Amennyiben az OVB mégis elfogadná a kérdéseket, bármely magyar állampolgár beadványban támadhatja meg a döntést az alkotmánybíróságnál, ami nyáron ítélkezési szabadságra vonul, így a döntés akár őszig is halasztódhat.