Judit
3 °C
7 °C

Fidesz-MDF: a termőföld a haza

2002.04.23. 17:29
A magyar kormány nem teheti ki a mezőgazdaságot olyan kockázatnak, hogy a gazdák talpa alól külföldiek vásárolják fel a földet - jelentette ki Pokorni Zoltán Fidesz-elnök arra reagálva, hogy Kovács László, az MSZP elnöke bejelentette: megvizsgálja annak lehetőségét, hogy újratárgyalják az EU-val a külföldiek földvásárlási moratóriumának ideiglenesen lezárt fejezetét. Kovács szerint a Fidesz elnöke félreértette nyilatkozatát.
Pokorni szerint elfogadhatatlan, hogy jelenlegi hét éves tilalomnál rövidebb időn belül kapjanak lehetőséget a külföldiek a földvásárlásra. Úgy vélte, hogy az "árnyék külügyminiszter-jelölt úr" helytelen nyilatkozatot tett Brüsszel felé, felvetve, hogy a csatlakozás pillanatától egyenlő feltételeket kapnak a Magyarországra érkező külföldiek is ezen a téren. A fideszes politikus szerint ez nemcsak "ártalmas és káros, hanem elfogadhatatlan" is. Mint mondta, az Orbán-kormány "védintézkedése", az EU-val történt megállapodás szerint további három éves türelmi időt biztosít Magyarországnak arra az esetre, ha hét év múlva még mindig jelentős különbég mutatkozik a hazai és az uniós földárak között.

A termőföld a haza

Kovács: rosszul ártelmezték
Kovács László szerint Pokorni Zoltán Fidesz-elnök és Borókai Gábor kormányszóvivő feltehetően rosszul értelmezte a Reuters tudósítását a külföldiek földvásárlásával kapcsolatban, "mert a helyzet pont fordított, mint amiről beszélnek". Az MSZP elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szocialisták álláspontja szerint a Magyarországon letelepedő külföldiek földhöz jutásának határidejére megszabott három évet csak akkor kellene megadni az Európai Uniónak, ha az unió három évre csökkentené azt az átmeneti időszakot, amely alatt a magyar gazdák is megkaphatják a tagállamokkal azonos mértékű mezőgazdasági támogatásokat.
A magyar termőföld nem más, mint a haza - jelentette ki Font Sándor, az MDF agrárügyekkel foglalkozó képviselője hozzátéve, hogy ezért nem lehet megfosztani a magyar gazdákat a földtől. Font szerint a mezőgazdaság nem csupán árutermelő gazdasági egység, hanem "a vidék megtartó ereje", amelynek "kultúra továbbvivő szerepe" is van. Az MDF-es politikus szerint az MSZP igyekszik visszatérni egy 1998-as koncepcióhoz, amelynek megvalósulását az akkori kormányváltás akadályozta meg.

Az Index kérdésére, hogy a külföldi földvásárlás veszélye nem eltúlzott-e, tekintettel arra, hogy az Orbán Viktor által meghirdetett zsebszerződések elleni küzdelem meglehetősen szerény eredményt hozott, Pokorni kijelentette: a zsebszerződések elleni harc sikeres volt. Nem az volt a lényeg, hogy minél többen bejelentsék - tette hozzá a Fidesz elnöke, hanem, hogy a "jogtalanul, sutyiban kötött szerződések ne válhassanak legálissá".

Orbán helye

A Fidesz és az MDF sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az MDF szerdán délután ülésező informális frakcióülése dönt az önálló frakcióalapításról. A Fidesz hétfői elnökségi ülésén pedig már a frakcióban követendő munkamegosztásról és a szövetségesekhez, az MDF-hez, az MKDSZ-hez és a Lungo Dromhoz fűződő kapcsolatról esett szó. Pokorni Zoltán újságírói kérdésre kijelentette, Orbán Viktor számára mind a pártelnöki, mind a frakcióvezetői poszt elképzelhető, "de ezt először vele" szeretné a pártelnök megbeszélni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?