Fidesz-MDF: a termőföld a haza

2002.04.23. 17:29
A magyar kormány nem teheti ki a mezőgazdaságot olyan kockázatnak, hogy a gazdák talpa alól külföldiek vásárolják fel a földet - jelentette ki Pokorni Zoltán Fidesz-elnök arra reagálva, hogy Kovács László, az MSZP elnöke bejelentette: megvizsgálja annak lehetőségét, hogy újratárgyalják az EU-val a külföldiek földvásárlási moratóriumának ideiglenesen lezárt fejezetét. Kovács szerint a Fidesz elnöke félreértette nyilatkozatát.
Pokorni szerint elfogadhatatlan, hogy jelenlegi hét éves tilalomnál rövidebb időn belül kapjanak lehetőséget a külföldiek a földvásárlásra. Úgy vélte, hogy az "árnyék külügyminiszter-jelölt úr" helytelen nyilatkozatot tett Brüsszel felé, felvetve, hogy a csatlakozás pillanatától egyenlő feltételeket kapnak a Magyarországra érkező külföldiek is ezen a téren. A fideszes politikus szerint ez nemcsak "ártalmas és káros, hanem elfogadhatatlan" is. Mint mondta, az Orbán-kormány "védintézkedése", az EU-val történt megállapodás szerint további három éves türelmi időt biztosít Magyarországnak arra az esetre, ha hét év múlva még mindig jelentős különbég mutatkozik a hazai és az uniós földárak között.

A termőföld a haza

Kovács: rosszul ártelmezték
Kovács László szerint Pokorni Zoltán Fidesz-elnök és Borókai Gábor kormányszóvivő feltehetően rosszul értelmezte a Reuters tudósítását a külföldiek földvásárlásával kapcsolatban, "mert a helyzet pont fordított, mint amiről beszélnek". Az MSZP elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szocialisták álláspontja szerint a Magyarországon letelepedő külföldiek földhöz jutásának határidejére megszabott három évet csak akkor kellene megadni az Európai Uniónak, ha az unió három évre csökkentené azt az átmeneti időszakot, amely alatt a magyar gazdák is megkaphatják a tagállamokkal azonos mértékű mezőgazdasági támogatásokat.
A magyar termőföld nem más, mint a haza - jelentette ki Font Sándor, az MDF agrárügyekkel foglalkozó képviselője hozzátéve, hogy ezért nem lehet megfosztani a magyar gazdákat a földtől. Font szerint a mezőgazdaság nem csupán árutermelő gazdasági egység, hanem "a vidék megtartó ereje", amelynek "kultúra továbbvivő szerepe" is van. Az MDF-es politikus szerint az MSZP igyekszik visszatérni egy 1998-as koncepcióhoz, amelynek megvalósulását az akkori kormányváltás akadályozta meg.

Az Index kérdésére, hogy a külföldi földvásárlás veszélye nem eltúlzott-e, tekintettel arra, hogy az Orbán Viktor által meghirdetett zsebszerződések elleni küzdelem meglehetősen szerény eredményt hozott, Pokorni kijelentette: a zsebszerződések elleni harc sikeres volt. Nem az volt a lényeg, hogy minél többen bejelentsék - tette hozzá a Fidesz elnöke, hanem, hogy a "jogtalanul, sutyiban kötött szerződések ne válhassanak legálissá".

Orbán helye

A Fidesz és az MDF sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az MDF szerdán délután ülésező informális frakcióülése dönt az önálló frakcióalapításról. A Fidesz hétfői elnökségi ülésén pedig már a frakcióban követendő munkamegosztásról és a szövetségesekhez, az MDF-hez, az MKDSZ-hez és a Lungo Dromhoz fűződő kapcsolatról esett szó. Pokorni Zoltán újságírói kérdésre kijelentette, Orbán Viktor számára mind a pártelnöki, mind a frakcióvezetői poszt elképzelhető, "de ezt először vele" szeretné a pártelnök megbeszélni.