Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A Fidesz szerint Zsanett az érettségiben túl radikális

2003.03.27. 14:46
A Fidesz szerint az érettségi átalakításának radikális terveivel az Oktatási Minisztérium "áteshet a ló másik oldalára", és tönkreteheti az eddigi fejlesztéseket. Pokorni Zoltán, a párt oktatási kabinetjének vezetője egy, a tárca számára készült tanulmányt idézett, amely szerint a diákok megkerülhetnék a kötelező irodalom, történelem és matematika vizsgát. Viszont számot adhatnának a valóságshowkról szerzett tudásukból, például Zsanett kései kiszavazásának okairól. Az oktatási tárca reagálásban közölte: sem Zsanett, sem a Fidesz tájékoztatói nem lesznek érettségi tételek.
A Fidesz tudni szeretné, hogy mit akar a Medgyessy-kormány, illetve az Oktatási Minisztérium az érettségivel, óhajtja-e folytatni az elmúlt négy évben megkezdett fejlesztő munkát vagy pedig gyökeresen más pályára akarja helyezni azt. Pokorni Zoltán egy, a Heti Válaszban kiszivárgott tanulmányt idézett, amelynek szerzői a százötven éves intézmény teljes átalakítását javasolják.

Minisztérium közeli tanulmány

A fideszes politikus bizonyítva látja, hogy a Kompetenciaközpontú egyszintű érettségi-felvételi vizsga koncepciója című tanulmány készítői az oktatási tárca vezetőihez közelálló elgondolást fogalmaztak meg, mivel az alkotók egy része közreműködött minisztérium kiadványában közzé tett NAT 2002 kidolgozásában is. Bár a minisztérium szocialista államtitkára, Hiller István annak idején cáfolta, hogy a tanterv-vázlat az OM hivatalos dokumentuma lenne, a Fidesz szerint alkotói mégis hivatalos megbízatásokat kaptak a minisztériumtól.

Túl drasztikus

A tanulmány szerint az érettségi új modellje öt vizsgatárgyat tartalmazna, egy "mestermunkaszerű" önálló projektet, egy általános műveltségi vizsgát, egy idegen nyelvi és egy kötelezően választható műveltségterületi vizsgát, valamint egy szabadon választható vizsgatantárgyat. A Fidesz szerint mindez alátámasztja azt a korábbi, az OM vezetése által cáfolt információt, hogy megszűnne a kötelező történelem érettségi. Pokorni úgy véli, hogy a tanulmány szerint nem csupán a történelem, hanem a magyar irodalom és a matematika vizsgák is kikerülnének a záróvizsga elemei közül.

Az ellenzéki politikus szerint viszont az érettségi megújítása 5-6 éves folyamat, a túl drasztikus átalakítás pedig az eddigi fejlesztések sikerét is kockáztatja. Az érettségi a magyar társadalom életében fontos dolog, évekre, évtizedekre alakítja kulturális kincsünk, kultúránk képét, amit a magyar társadalom generációról generációra átad - állította a politikus.

Zsanett, a flörtölős

A Fidesz által közreadott tanulmány műveltségi feladataiban a Big Brother két szereplője, Zsanett és Judit közötti választás hátteréről is kérdezik a vizsgázókat. A valóságshow-k műsorkészítési technikáit vizsgáló kérdésben felkínált lehetőségei között a helyes válasz: "Zsanett nyitott, a fiúkkal flörtölő magatartása a műsorkészítők számára szórakoztatónak tűnt, s ezért intézték úgy, hogy a nézők az első körben ne őt szavazzák ki". A kérdések között szerepel Kádár János önjellemzésének elemzése és a jászladányi iskolaügy vizsgálata is, amelyben többek között Kiss Elemér, volt kancelláriaminiszter parlamenti beszédét kell boncolgatnia a vizsgázóknak.

Hiller: Zsanett nem lesz érettségi tétel

Az oktatási tárca célkitűzései szerint az érettségi vizsga társadalmi presztízse, súlya nőni fog az elkövetkező években. Hiller István, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára ezt a Fidesz csütörtöki sajtótájékoztatójára reagálva mondta az MTI-nek; az ott elhangzottakat félkész tanulmányról született félkész gondolatoknak nevezte. Hiller István a felvetésekre reagálva úgy fogalmazott: sem Zsanett, sem a Fidesz sajtótájékoztatói nem lesznek érettségi tételek. Hangsúlyozta, folytatni kívánnak minden olyan, korábbi törekvést, amely az érettségi vizsga társadalmi presztízsének növelését célozza. Elmondta: 2005-ben, a korábbi oktatási kormányzat által megjelölt időpontban a minisztérium bevezeti a kétszintű érettségit.