Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Fidesz: a Pokorni-ügy a kormány bosszúja volt

2002.07.04. 12:57
Medgyessy Péter ügyére válaszoltak a kormányon lévő erők, amikor nyilvánosságra hozták a Pokorni Zoltán édesapjáról szóló információkat - vélekedett Áder János. A Fidesz ügyvezető elnöke hangsúlyozva, pártja együtt érez a Pokorni Jánoshoz hasonló áldozatokkal.
"A hálózatok kormánya visszavágott" - értékelte a Pokorni Zoltán édesapjával kapcsolatban információk nyilvánosságra kerülését Áder János, a Fidesz alelnöke azon a sajtótájékoztatón, amit az ellenzéki párt csütörtöki elnökségi ülése után tartottak a Lendvay utcában. Áder szerint mindez válasz volt Medgyessy Péter ügyére. Úgy vélte, már a hét elején voltak jelei annak, hogy a kormányoldal figyelmezteti a Fideszt.

Nem félnek

Szerinte a figyelmeztetés először a Népszabadságon keresztül érkezett, amikor a lap közölte Meruk Józsefnek, az MSZP 1990-es kampányfőnökének a Budapest Televízióban elmondott, Pokorni Zoltán édesapjával kapcsolatos szavait. Értékelése szerint mindez bosszú és visszavágás, megfélemlítési kísérlet volt.

A Fideszt azonban nem lehet megfenyegetni és megfélemlíteni, fogalmazott Áder János, aki beszámolt arról is, hogy a szerdai rendkívüli elnökségi ülésen történteket, illetve Pokorni lemondását megrendülten fogadta nemcsak az elnökség, hanem a parlamenti frakció is. Emberileg együtt éreznek a politikussal, és minden támogatást megadnak neki, hogy feldolgozhassa a történteket. Álláspontjuk mindezzel kapcsolatban határozott: Pokorni lemondásnak sem politikai, sem morális indokai nem voltak. Az emberi indokokat ugyanakkor megértik.

Áldozatok

Áder úgy ítélte meg, hogy az eset azzal a tanulsággal szolgál, hogy vannak olyanok - például Pokorni édesapja -, akik többször váltak áldozattá. Először akkor, amikor koncepciós perben elítélték, másodszor akkor, amikor egész életét végigkísérte ez a per, végül pedig akkor, amikor 2002-ben fia politikai szerepvállalása miatt ismét megalázták. A hozzá hasonló áldozatokkal a Fidesz elnöksége együtt érez, hangsúlyozta Áder.

Bántó volt

Az elnökség véleményét tolmácsolva a politikus mindehhez hozzátette: sajnálattal hallották a kormánypárti reakciókat. "Medgyessynek, amikor beszélnie kellett volna, akkor hallgatott, amikor pedig hallgatnia kellett volna, beszélt. Bántó volt, hogy vette magának az erkölcsi bátorságot és megszólalt" - jelentette ki Áder, aki úgy vélte, a kormánypárt politikai tőkét akar kovácsolni Pokorni drámájából.

Nem sűrgős az elnökválasztás

Kövér László elnökségi tag megerősítette azt a korábban már elhangzott bejelentést, hogy egyelőre Deutsch Tamás irányítja a parlamenti képviselőcsoport, Áder János alelnök pedig a párt munkáját. A tisztújítással kapcsolatban Áder arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs sürgető kényszere az új elnökválasztásnak, hiszen az alapszabály szerint akár a következő kongresszusig, azaz jövő tavaszig is fennállhat ez az állapot.

A probléma marad

Az ügynökmúltat vizsgáló bizottságok kapcsán nyilvánvalóvá vált, hogy a koalíciós pártok kénytelen-kelletlen felállítják ugyan ezeket a testületeket, de formálissá teszik működésüket. Kövér szerint az is kiderült a Pokorni-ügy kapcsán, hogy a közszereplők múltjának nyilvánossá tétele nem oldja meg a problémákat, hiszen a lemondott pártelnök édesapja sem volt közszereplő.

Kritizálta Kövér László a közszereplők múltjának feltárására vonatkozó kormánypárti elképzeléseket azért is, mert szerinte csupán egyetlen ember, Göncz Árpád volt köztársasági elnök mentesül a következmények alól. Mádl Ferenc ugyanis, mint az Antall-kormány volt minisztere a törvény hatálya alá tartozna annak elfogadása esetén.