Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fidesz: a Pokorni-ügy a kormány bosszúja volt

2002.07.04. 12:57
Medgyessy Péter ügyére válaszoltak a kormányon lévő erők, amikor nyilvánosságra hozták a Pokorni Zoltán édesapjáról szóló információkat - vélekedett Áder János. A Fidesz ügyvezető elnöke hangsúlyozva, pártja együtt érez a Pokorni Jánoshoz hasonló áldozatokkal.
"A hálózatok kormánya visszavágott" - értékelte a Pokorni Zoltán édesapjával kapcsolatban információk nyilvánosságra kerülését Áder János, a Fidesz alelnöke azon a sajtótájékoztatón, amit az ellenzéki párt csütörtöki elnökségi ülése után tartottak a Lendvay utcában. Áder szerint mindez válasz volt Medgyessy Péter ügyére. Úgy vélte, már a hét elején voltak jelei annak, hogy a kormányoldal figyelmezteti a Fideszt.

Nem félnek

Szerinte a figyelmeztetés először a Népszabadságon keresztül érkezett, amikor a lap közölte Meruk Józsefnek, az MSZP 1990-es kampányfőnökének a Budapest Televízióban elmondott, Pokorni Zoltán édesapjával kapcsolatos szavait. Értékelése szerint mindez bosszú és visszavágás, megfélemlítési kísérlet volt.

A Fideszt azonban nem lehet megfenyegetni és megfélemlíteni, fogalmazott Áder János, aki beszámolt arról is, hogy a szerdai rendkívüli elnökségi ülésen történteket, illetve Pokorni lemondását megrendülten fogadta nemcsak az elnökség, hanem a parlamenti frakció is. Emberileg együtt éreznek a politikussal, és minden támogatást megadnak neki, hogy feldolgozhassa a történteket. Álláspontjuk mindezzel kapcsolatban határozott: Pokorni lemondásnak sem politikai, sem morális indokai nem voltak. Az emberi indokokat ugyanakkor megértik.

Áldozatok

Áder úgy ítélte meg, hogy az eset azzal a tanulsággal szolgál, hogy vannak olyanok - például Pokorni édesapja -, akik többször váltak áldozattá. Először akkor, amikor koncepciós perben elítélték, másodszor akkor, amikor egész életét végigkísérte ez a per, végül pedig akkor, amikor 2002-ben fia politikai szerepvállalása miatt ismét megalázták. A hozzá hasonló áldozatokkal a Fidesz elnöksége együtt érez, hangsúlyozta Áder.

Bántó volt

Az elnökség véleményét tolmácsolva a politikus mindehhez hozzátette: sajnálattal hallották a kormánypárti reakciókat. "Medgyessynek, amikor beszélnie kellett volna, akkor hallgatott, amikor pedig hallgatnia kellett volna, beszélt. Bántó volt, hogy vette magának az erkölcsi bátorságot és megszólalt" - jelentette ki Áder, aki úgy vélte, a kormánypárt politikai tőkét akar kovácsolni Pokorni drámájából.

Nem sűrgős az elnökválasztás

Kövér László elnökségi tag megerősítette azt a korábban már elhangzott bejelentést, hogy egyelőre Deutsch Tamás irányítja a parlamenti képviselőcsoport, Áder János alelnök pedig a párt munkáját. A tisztújítással kapcsolatban Áder arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs sürgető kényszere az új elnökválasztásnak, hiszen az alapszabály szerint akár a következő kongresszusig, azaz jövő tavaszig is fennállhat ez az állapot.

A probléma marad

Az ügynökmúltat vizsgáló bizottságok kapcsán nyilvánvalóvá vált, hogy a koalíciós pártok kénytelen-kelletlen felállítják ugyan ezeket a testületeket, de formálissá teszik működésüket. Kövér szerint az is kiderült a Pokorni-ügy kapcsán, hogy a közszereplők múltjának nyilvánossá tétele nem oldja meg a problémákat, hiszen a lemondott pártelnök édesapja sem volt közszereplő.

Kritizálta Kövér László a közszereplők múltjának feltárására vonatkozó kormánypárti elképzeléseket azért is, mert szerinte csupán egyetlen ember, Göncz Árpád volt köztársasági elnök mentesül a következmények alól. Mádl Ferenc ugyanis, mint az Antall-kormány volt minisztere a törvény hatálya alá tartozna annak elfogadása esetén.