Szilárda
-4 °C
3 °C

Pokorni visszatér az aktív politizáláshoz

2002.11.20. 15:15
Egyelőre párttisztség nélkül, de visszatér az aktív politizáláshoz Pokorni Zoltán. A Fidesz volt elnöke és frakcióvezetője júliusban jelentette be visszavonulását, amikor kiderült, hogy édesapja harminchárom éven keresztül készített jelentéseket az állambiztonsági szerveknek. Pokorni az elmúlt hónapokban ritkán mutatkozott párt-megmozdulásokon. Nyilvánosan főként a jobboldal vidéki rendezvényein szerepelt , a fővárosban csupán az MTV székházánál rendezett polgári körös tüntetésen szólalt fel, ám közben folyamatosan részt vett a párt vezető személyiségei, az úgynevezett hatos fogat ülésein.
"Nem teszem meg azt a szívességet senkinek, hogy egy ilyen csapdában vergődjek hónapokig, próbáljam mentegetni apámat, elmagyarázni, hogy nem vonatkozik rá az érintett törvény, nem közszereplő, neve nem hozható nyilvánosságra" - indokolta Pokorni Zoltán párttisztségeiről való lemondását július első napjaiban, amikor kiderült, hogy édesapja Pákozdi János fedőnéven 1989-ig az állambiztonság ügynöke volt.

Aktív szakpolitikus

Csütörtökön oktatási ügyekben fideszes sajtótájékoztatót tart az alig négy hónapja lemondott elnök. Az Index információi szerint az Orbán-kormány egykori oktatási minisztere a szakterületén tér vissza az aktív politizáláshoz. Pokorni az elmúlt időszakban többnyire csak vidéki rendezvényeken mutatkozott pártja színeiben. A fővárosban csupán az MTV Szabadság téri székháza előtt rendezett polgári körös demonstráción szerepelt, ahol a tüntetők nagy ovációval fogadták váratlan megjelenését.

A nyilvánosságtól elzárva

A nyilvánosságtól való visszahúzódása ellenére Pokorni a háttérben továbbra is az ellenzéki párt befolyásos személyisége maradt. Rendszeresen részt vett a párt informális vezetőtestülete, az úgynevezett hatos fogat hetenkénti megbeszélésein, és tiszteletbeli elnökként a Fidesz-elnökség üléseire is meghívást kapott. A frakció ügyeiben pedig folyamatosan konzultált Áder Jánossal, aki a nyáron lépett Pokorni helyébe a képviselőcsoport élén. A volt elnök egyelőre frakcióvezető-helyettesi megbízást vállalt, ám várhatóan a májusban esedékes tisztújító kongresszuson ismét szavazhatnak róla a küldöttek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!