Az ügyészség vizsgálja a Szövetség a Nemzetért Alapítványt

2003.03.06. 15:35
Beidézték a Fővárosi Főügyészségre Hende Csabát, a Szövetség a Nemzetért Alapítvány kuratóriumának elnökét. Az ügyészség az Index információi szerint Keller László közpénzügyi államtitkár beadványa alapján folytat törvényességi vizsgálatot az alapítványnál. Az alapítvány számláján már több mint százmillió forint gyűlt össze a polgári körök székházára.
A Fővárosi Főügyészség nem tud róla, Hende Csabának viszont hivatalos papírja van arról, hogy pénteken meg kell jelennie az ügyészségen a Szövetség a Nemzetért Alapítvány képviselőjeként, törvényességi ellenőrzésre. Egyelőre csak annyi tudható, hogy az ügyészség magánjogi osztálya folytat vizsgálatot az alapítványnál.

Keller László gyanúja

Az Index információi szerint az ügyészségi vizsgálat megindításában tevékeny szerepet vállalt Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkára. Keller irodáján sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták az információnkat, azt azonban megjegyezték, hogy nem tartják időszerűnek a tájékoztatást. Keller ugyanakkor korábban a sajtóban "pénzmosodaként" aposztrofálta az alapítványt, és utalást tett arra, hogy nem ártana kivizsgálni annak pénzügyeit.

Információink szerint az eljárás kapcsán több polgári kör tilakozó akciót szervez, támadásnak tartják ugyanis Keller és az ügyészség eljárását.

Nyugdíjas-befizetések

Az Orbán Viktor volt kormányfőhöz kötődő Szövetség a Nemzetért Alapítványt tavaly szeptemberben alapították kultúra- és hagyományőrzés céljából, de leginkább a polgári körök központi összefogását szolgálja. Az alapítvány székházára hónapok óta gyűjtenek adományokat. Solymosi András, a kuratóriumi elnök titkára az Indexnek elmondta, hogy már 100 millió forint feletti összeg gyűlt össze a számlájukon a szimpatizánsok adományaiból. "A legtipikusabb a 2000 forintos nyugdíjas-befizetés" - érzékeltette Solymosi, hogy nem éppen multik az alapítvány támogatói. Mintegy 30-40 ezer támogatójuk van, tette még hozzá Solymosi.  • Hírek
  • Személyi kölcsön