Ervin
14 °C
21 °C

A Hét Gyászmagyar Polgári Köre jobboldai reformot akar

2004.04.01. 14:14
Otromba és rendkívül primitív áprilisi tréfának minősítette Hende Csaba, a polgári körök koordinátora azt a Hajrá Magyarország Szövetség néven meghirdetett "polgári nyilatkozatot", amelyben Orbán Viktor politikáját kritizálták. Hende szerint az aláíróként szereplő 78 polgári kör egyike sem valódi, hanem MSZP-s fiatalok agyalták ki azokat. A nyilatkozat meghirdetője szerint viszont regisztrált szervezetek képviselői fogalmazták a szöveget, de a Demokrácia Központ és a Fidesz el akarja hallgattatni őket.
Otromba és rendkívül primitív áprilisi tréfa a Hajrá Magyarország Szövetség néven "megtévesztésre alkalmas" fejléccel ellátott nyilatkozat - állítja Hende Csaba, a polgári körök koordinátora. A szövetség közleménye szerint ugyanis 78 polgári kör "a jobboldal megújítását célzó reform törekvéseinket kinyilatkoztatására" hívta meg a sajtó képviselőit a köröknek helyt adó Polgárok Háza elé csütörtökre.

Bénult médiafogás

A polgári nyilatkozatnak nevezett dokumentum szerint a körök tagsága, amely "két évvel ezelőtt ott állt a Kossuth téren, volt a Várban, és ott volt a Terror Háza előtt is", most úgy ítéli meg, hogy rossz irányba fordultak a dolgok. "Orbán Viktor egyetlen egyszer sem képviselte a jobboldal érdekeit", nem szólal fel a Parlamentben, és a várt hívó szó helyett a Nemzeti Petíció meghitetése "a tőle elvárt erőteljes lépés helyett csak egy bénult, fabatkát sem érő médiafogás volt". A nyilatkozat szerint újra kell gondolni az egykori 35 évre vonatkozó tagsági korhatárt annak érdekében, hogy a Fidesz "ne legyen a nyugdíjasok pártja". A 78 polgári kör nyilatkozata ezért kezdeményezi, hogy a Fidesz-MPSZ-ben hozzák létre a Reform Tagozatot, amelynek élére felkérik Rogán Antalt, mint a polgári értékrend egyik legmarkánsabb fiatal képviselőjét.

Azzal játszadozzanak

Két fő
A polgári körök budapesti székháza előtt megtartott sajtótájékoztatón két szónok képviselte a 78 felsorolt szerveződést. A helyszínen felolvasták az előre közzétett nyilatkozatot. Az esemény kezdetén megjelent Hende Csaba is, aki provokációnak minősítette az eseményt.
Hende Csaba szerint a nyilatkozaton név szerint felsorolt polgári körök arról árulkodnak, hogy azokat MSZP-s fiatalok agyalták ki úgy, ahogy ők gondolják, milyen "barom" neveket adhatnak maguknak a jobboldaliak. A listán szerepel többek között Emese Álma Polgári Kör, Fehér Ló Polgári Kör, a Hét Gyászmagyar Polgári Köre, Igazak Magyarországért Polgári Kör vagy a Rebeka Szíve Polgári Kör. A Demokrácia Központot vezető főkoordinátor szerint a nyilatkozatban szereplő dolgok tréfának azért kicsit erősek, és biztos benne, hogy a dolgot kiötlő "MSZP-seknek" nincs polgári körük, "ezért inkább azzal játszadozzanak, amijük van".

El akarják hallgattatni

A nyilatkozat közzétételére meghirdetett sajtótájékoztató szervezője Csibak Martin szerint viszont az érintett körök képviselőit érte meglepetésként, hogy a Demokrácia Központ és a Fidesz el akarja hallgattatni őket. Szerinte egy reformprogram meghirdetőiről a legegyszerűbb megoldás azt állítani, hogy MSZP-sek, akik április 1.-re álltak elő a javaslatokkal. Csibak azt állította, hogy a mozgalom élére meghívott Rogán Antal sem tud az invitációról, ám mégis azt szeretnék, hogy a Fidelitas politikusa vezetné a reformot kívánó polgári körösöket.