Allergiások haza!

2000.08.17. 15:06
Bár az allergiás betegek már hónapok óta szenvednek tőle, várhatóan csak az elkövetkezendő hetekben tetőzik az első számú nyári "közellenség", a parlagfű légköri koncentrációja. A pollenérzékenyeknek pedig nincs más választásuk: vagy bezárkóznak, vagy messzire szaladnak az országból.
A júliustól októberig tartó, a pollenérzékenység szempontjából legsúlyosabb időszakban főleg a gyomnövények virágpora okoz kellemetlenségeket, és a helyzetet a mostani meleg, párás időjárás még tovább rontja, mivel serkenti ezen növények pollenszórását.

A parlagfű (ambrosia)
Az ÁNTSZ aktuális jelentése szerint a szálló pollenek mennyisége folyamatosan növekszik, és például Pécsett a múlt héten a parlagfű virágporából a nemzetközi határérték tizenkétszeresét mérték a levegőben. A szintén súlyos allergiás panaszokat okozó üröm, és libatopfélék virágporát a mérések szintén magas és állandóan növekvő koncentrációban mutatták ki.

A felmérések szerint minden ötödik honfitársunk szenved valamilyen allergiás megbetegedésben. A betegek több mint felének felső légúti allergiája van, és az esetek ötven százalékában a panaszokat a parlagfű okozza. A szezonális allergiás nátha leggyakoribb tünetei a tüsszögés, a vizes orrfolyás és orrdugulás, a torok-, szem-, fülviszketés és a szemkönnyezés. Az allergiás nátha a legenyhébb esetekben egyáltalán nem befolyásolja az életvitelt, a legsúlyosabb formában a tünetek idejére csökken a teljesítőképesség, súlyos esetekben pedig alvászavar, fejfájás és étvágytalanság is felléphet.

Védekezés és kezelés

Minden allergiás betegség ellen magától értetődően a legjobb védekezés, ha a beteg távol tartja magát az allergiát kiváltó anyagtól. A házi por, az atka, vagy az állati szőr esetében ez nem okozhat különösebb gondot; gyakori és alapos takarítással elkerülhetőek a tünetek. A parlagfű okozta allergia ellen csak a gyomnövény könyörtelen kiirtása jelenthet védelmet, ez azonban csak a virágzás előtt, tehát május végéig lehetséges.

A nyárvégi-őszi pollenszezon favoritjai
A pollenérzékenység szempontjából legjelentősebb időszak, amelyben főleg a gyomnövények szórják virágporukat. Az ország megművelt területének közel kilenc százalékán -- mintegy 529 ezer hektáron -- termelődik gyomnövény.

Libatopfélék és disznóparéjfélék: A júliustól októberig virágzó két család között nagy a hasonlóság az allergiás tünetek szempontjából, aki az egyikre érzékeny, az a másikra is.

Üröm:A fészkesek családjához tartozó, erősen allergén virágport termelő, szintén júliustól októberig virágzó növény. Legismertebb képviselője az embermagasságig is megnövő fekete üröm.

Parlagfű: Szélbeporzású, mindhárom pollenszezon legnagyobb számú és a legsúlyosabb pollenérzékenységet okozó gyomnövénye. Virágzása július elejétől az októberi fagyok beálltáig is eltart. Gazdagon elágazó szárú, szőrös, erősen szeldelt levelű, fészkes virágzatú, egyéves gyomnövény. Hihetetlen mennyiségű pollent termel.

A szezon előtt védőinjekcióval szintén csökkenteni lehet az allergiás tüneteket, ám ez legközelebb jövő tavaszig szintén senkit nem vigasztal. Ilyenkor a szezon kezdete előtt 4-6 héttel antihisztamint tartalmazó készítményeket kell szednie a betegnek. Ezenkívül hasznos lehet még az immunterápia, melynek során a téli hónapokban hetente egy alkalommal injekcióval az allergént a szervezetbe juttatják, így felkészítik, és csaknem tünetmentessé teszik a beteget.

A pollenérzékenyek a szakemberek tanácsa szerint ezekben a hetekben, amennyire tehetik, keveset tartózkodjanak a szabadban, vagy ha pénztárcájuk engedi, a legjobb ha magas hegyek között vagy tiszta levegőjű tengerpart közelében húzzák ki az allergia szempontjából veszélyes heteket. Az otthon maradóknak gyakori hajmosást és csukott ablakokat javasolnak, ami, tekintettel a hétvégén tetőző kánikulára tovább nehezíti majd a betegek életét.

A pollenallergia költségei

Bár a megelőzés több hétig-hónapig tart, lényegesen olcsóbb, mint a kialakult betegség kezelése; a modern, hatásos, könnyen alkalmazható készítmények ugyanis nagyon drágák. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak egyes készítmények árához ad kilencven százalékos támogatást. A húsznapos kezeléshez elegendő tabletták ára -- támogatással -- 130, az orrcsepp ára 220 forint.

A szemcseppekhez teljes áron -- azaz 500-700 forintért -- lehet hozzájutni. A betegség időtartama parlagfű-allergia esetén akár három hónapig is eltarthat. Az asztmás betegek modern kezeléséhez szükséges inhalatív spray ára 5330 forint, amelyet kilencven százalékban támogatnak. A két hónapig tartandó megelőző gyógyszeres kezelés azonban -- akiknél ez még lehetséges -- 630 forintba kerül. Tehát a prevenció sokkal olcsóbb, mint a kialakult betegség kezelése. Az immunterápiával hetven százalékos költségcsökkentést lehet elérni.