Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Polt: Nálunk nincsenek politikai ügyek

2006.05.16. 12:54
Búcsúlátogatást tett a parlament elnökénél Polt Péter legfőbb ügyész, akinek kedden szűnt meg mandátuma, és most főosztályvezetővé nevezték ki a Legfőbb Ügyészségen.

A Legfőbb Ügyészségen (LÜ) folytatja munkáját Polt Péter, hatéves megbízatása után távozó legfőbb ügyész, akit kedden búcsúlátogatáson fogadott Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. A találkozó után Polt Péter azt mondta: "jelenleg úgy gondolom, hogy az ügyészségen folytatom".

Helyettese döntött Polt kinevezéséről

Az ügyészségi szolgálati törvénynek megfelelően, dr. Belovics Ervin legfőbbügyész-helyettes a korábbi legfőbb ügyészt áthelyezte a Legfőbb Ügyészség Büntetőbírósági Ügyek Főosztályára, és kinevezte főosztályvezető ügyésszé - tájékoztatta az Indexet kedden délután az LÜ kabinetirodája. Polt Péter az áthelyezést és a kinevezést elfogadta. Az új legfőbb ügyész hivatalba lépéséig - az előírások szerint - a legfőbb ügyészi jogkört dr. Belovics Ervin legfőbb ügyész helyettes gyakorolja.

Az újságírók Poltnak még a parlamenti látogatáskor feltették azt a kérdést is, a távozó legfőbb ügyész elképzelhetőnek tartja-e, hogy a politikai tartalmú ügyeket felfüggesztik az ügyészségen. Polt Péter azt válaszolta, "nálunk nincsen politikai tartalmú ügy, csak ügyek vannak". Hozzátette: "legfeljebb a politikusok és a sajtó értékeli az ügyeket. Másrészt pedig az ügyészségen soha nem volt szempont az, hogy ki vagy milyen háttérrel érintett esetleg egy-egy ügyben". Közölte: elképzelhetetlennek tartja, hogy ilyen okokból más döntés szülessen, mint szakmai döntés.

Korrekt, szakmai kapcsolat

Beszélt arról is, hogy az elmúlt hat évben egy igazi korrekt, szakmai kapcsolat alakult ki közte és a parlament elnöke között. A találkozón Szili Katalinnal sorra vették azokat a kérdéseket, amelyekben leköszönő ügyészként szükségesnek látta, hogy megnyilvánuljon. Ezek közé sorolta az ügyészi életpálya törvény kérdését, amelyet "még nem sikerült tető alá hozni".

Polt Péter azzal kapcsolatban, hogy még nincs meg az utódja, elmondta, az ügyészség továbbra is teljesíteni fogja feladatait, a napi munka jó színvonalon folytatódjon. Hozzátette, fontosnak tartja, hogy ennek az átmeneti helyzetnek mielőbb vége szakadjon, és legyen legfőbb ügyész. Arra a kérdésre, hogy vállal-e majd tanácsadói munkát a mostani ellenzéknek, azt mondta, ez kizárt, hiszen az ügyészségen folytatja munkáját.