A minisztérium is elégedetlen volt az Őrezreddel

2007.06.01. 11:55
A rendészeti minisztérium a Köztársasági Őrezrednél folytatott első vizsgálat eredményével elégedetlen volt, ezért felülvizsgálatot kértek, arról azonban már nem tudtak, hogy a lavinát elindító szakpszichológust kirúgták. Nem tudtak arról sem, hogy az ügyészség nyomozást kezdett hivatali visszaélés miatt, de az eljárás eredménye fényében elképzelhető, újabb vizsgálatot tartanak majd szükségesnek.

Tekintettel arra, hogy az ügyben nyomozás folyik, annak eredményétől függően kerülhet sor ismételt vizsgálatra, melynek lefolytatására - a hatályos szabályok szerint - az országos rendőrfőkapitány illetékes – ezt a választ adta az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium arra a kérdésünkre, szükségesnek látják-e újabb vizsgálat elrendelését a Köztársasági Őrezrednél történtek miatt. A múlt héten írtunk arról, hogy az Őrezred azóta kirúgott pszichológusa szerint az állami vezetők védelmét is ellátó Köztársasági Őrezred morális válásgban van.

íp> Posta Imre és egyéb tanúvallomások szerint a kiemelt rendőri egységnél a bűncselekmény gyanúját felvető visszaélések, az In-Kal Securityvel való túlzott és biztonsági kockázatként értékelt kényszerű együttműködés, a kiképzés elhanyagolása, a felszerelés elégtelensége és szakmailag megkérdőjelezhető beszerzése visszatérő beszédtémái az állománynak.

A tárcánál elismerték: nem tudtak arról, hogy az ügyben nyomozást indított az ügyészség, ahogy arról sem, hogy a miniszterelnöknek írott levelével az ügyet elindító szakpszichológust, Posta Imrét fegyelmivel kirúgták.

Minden lépéséről írt

A Miniszterelnöki Hivatalban viszont tudni kellett minderről, hiszen Posta Imre az első, az Őrezred morális válságára figyelmeztető levele után többször is küldött tájékoztatást a miniszterelnök email címére. Sőt, a Kormányszóvivői Iroda szerint ezek az iratok az IRM-ben is fellelhetőek. Az egyik, a fegyelmi eljárás elindulásáról szóló levélre adott válaszban Gyurcsány Ferenc személyi titkára, úgy fogalmazott, "az Önnel történt dolgok azért is kellemetlenek számomra, mert valamennyire látom, hogy sokan Önnel egyező véleményen vannak". Megkeresésünkre, hogy mit jelent ez utóbbi mondat, illetve ennek fényében miért nem történt semmiféle intézkedés, a Kormányszóvivői Iroda – ugyancsak írásban – úgy válaszolt, "az idézett magán- (tehát nem hivatalos) levélben a miniszterelnök úr akkori személyi titkára személyes megjegyzést tett. Ebből azonban nem következik semmi más: a rendőrség illetékes szervezeti egységeinek a feladata, hogy kivizsgálják az ügyet".

Ahogy ez meg is történt, emlékeztetett a Kormányszóvivői Iroda, hangsúlyozva: az első levél alapján a MeH éppen azt tette, amit tehetett, a szolgálati utat betartva továbbította a levelet az IRM-be, ahol elrendelték a vizsgálatot.

A minisztérium egyhetes határidőt szabott az országos rendőrfőkapitánynak, aki ennek tartása érdekében voltaképpen már csak öt napot biztosított a vizsgálat lefolytatására Szabó Ferenc tábornoknak, az Őrezred parancsnokának.

A néhány nap után megszületett válaszban az volt, hogy a pszichológus leveleiben alaptalan állítások vannak, ellene fegyelmi vizsgálat indul. Az IRM-ig továbbított eredményből ez utóbbi kitétel a tárca már idézett válasza szerint kimaradt, ugyanakkor a minisztériumban általában is elégedetlenek voltak az eredménnyel. "A tájékoztató egyes kérdésekre nem adott megnyugtató választ, ezért az országos rendőrfőkapitánytól ezek felülvizsgálatát kértük. Az újabb intézkedések megfeleltek a vonatkozó szakmai követelményeknek, ezért azokat elfogadtuk" – írta válaszában az IRM, attól azonban pénteken elzárkóztak, hogy részletesen kifejtsék, mivel voltak elégedetlenek, és milyen további intézkedés nyugtatta meg őket.