Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kivonult az ellenzék az alkotmányügyi bizottság üléséről

2001.06.25. 17:54
A szocialisták szerint a köztársasági elnök alkotmányellenesen küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabályt, ezért annak újbóli, keddre tervezett zárószavazásán az MSZP nem vesz részt. Közben az MSZP és az SZDSZ kivonult az alkotmányügyi bizottság üléséről, ahol a kormányoldal beszavazta a törvénycsomagba, hogy egyetemes postai szolgáltatónak a Magyar Posta Rt.-t kell tekinteni.
Keller László frakcióvezető-helyettes hétfőn emlékeztetett arra, hogy az államfő és a házelnök aláírásával ellátott és a Magyar Közlöny kiadójához megküldött szöveg nem a parlament által elfogadottnak felelt meg, hiszen tartalmazott egy meg nem szavazott kitételt is, amely egységes postai szolgáltatóként a Magyar Postát nevezi meg.

Keller szerint az államfő nem küldhette volna vissza a törvényt

Szerinte az államfőnek, miután az Országgyűlés már döntött az előterjesztésről, alkotmányosan csak arra lett volna lehetősége, hogy a hibát kijavítva küldi meg a törvényt a nyomdának, vagy a Magyar Közlönyben való megjelenés után helyesbítést kérve korrigálják a szöveget. Keller hangsúlyozta: az alaptörvény szerint egy jogszabályt aláírás előtt és meghatározott időn belül - sürgősség estén ez 5 nap - küldhet vissza a Háznak az államfő.

Leszögezte: sérti a hatályos hitelintézeti törvényt az a kormánydöntés, amely szerint a Magyar Posta 15 százaléknál nagyobb részesedést szerezhet a Postabankban. A frakcióvezető-helyettes elfogadhatatlannak tartja, hogy "a házelnök az Országgyűlés hivatalára hárítja a felelősséget az érintett passzus kimaradásáért, annak érdekében, hogy fideszes politikusokat, így a pénzügyi tárca politikai államtitkárát mentesítsék a felelősség alól".

Kivonult az ellenzék az alkotmányügyi bizottság üléséről

Közben az MSZP és az SZDSZ kivonult az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának hétfői üléséről, miután a kormányoldal nem vette figyelembe észrevételeiket a pénzügyi tárgyú törvények zárószavazásához érkezett módosító javaslat megtárgyalásakor. A bizottság kormánytöbbsége végül egyhangúlag megszavazta a módosító javaslatot, amely a törvénybe beemelné, hogy egyetemes postai szolgáltatónak a Magyar Posta Rt.-t kell tekinteni. Ez a változtatás szükséges ahhoz, hogy a posta 15 százaléknál nagyobb tulajdonrészt szerezhessen a Postabankban.

Az ellenzék szerint a köztársasági elnök csak akkor küldhette volna vissza a törvényt, ha azt nem írta volna alá, és ha nem telt volna el 15 nap a zárószavazást követően. A kormánypárti képviselők azt hangoztatták, hogy az államfő, alkotmányos jogával élve, megfontolásra küldte vissza a javaslatot.