Árpád
-2 °C
4 °C

Több millió dollár megfizetésétől menekült meg a Postabank

2000.10.31. 16:48
A Legfelsőbb Bíróság kedden két jogerős döntést is hozott azokban a polgári perekben, amelyek az 1998. májusában a Postabank Rt. és a Nádor 95 Rt. között lezajlott 12,1 millió dollár értékű acélügylet kapcsán indultak. A bíróság előbb Postabank által több millió dollár értékben kiadott akkreditíveket megvásárló külföldi bankok követelését utasította el, majd a hasonlóképpen nem találta megalapozottnak a Postabanknak a Nádor 95 és egy bécsi székhelyű BCL Tranding GmbH ellen indított keresetét.
A Legfelsőbb Bíróság döntése azt jelenti, hogy a Postabank több millió dollár megfizetésétől menekült meg, az elsőfokon eljáró Fővárosi Bíróság ugyanis megalapozottnak találta a külföldi bankok követelését. A bonyolult ügy 1998. májusában kezdődött, amikor a Magyar Szocialista Párthoz kiváló kapcsolatokkal rendelkező Nádor 95 ötvenezer tonna acélárut vásárolt a BCL-től. A Postabank az árura 12,1 millió dolláros akkreditívet, vagyis fizetési igérvényt nyitott a Nádor 95 számára, igaz, utóbb pert indított és büntetőfeljelentést is tett, mondván: a Nádor és a BCL megtévesztette, az üzlet fiktív volt, amelyet a két "partner" hamis dokumentumokkal igazolt.

A tárgyalóteremben kiderült, a Postabank tisztségviselői Princz Gábor személyes utasítására jártak el, ennek pedig azért van jelentősége, mert a normális banki ügymenet körében sor sem kerülhetett volna ilyen hiányos adatok, információk alapján ilyen nagyértékű akkreditívek kibocsátására. Princz azonban úgy rendelkezett, hogy a Nádor 95 vezetője, Szász András, "kiemelt ügyfél".

Az akkreditívek felett rendelkező BCL időközben az ígérvényeket eladta három külföldi hitelintézetnek és a CW Banknak, amelyek pert indítottak a Postabank ellen. Az elsőfokú döntés a stuttgarti székhelyű Baden-Württembergische Banknak, az izraeli Bank Hapoalimnak és a CW Banknak megítélte az egyik, hatmillió dollár értékű akkreditívet, azaz egyenkét két-két millió dollárt. A berlini Landesbank 6,1 millió dolláros követelésének elbírálását viszont felfüggesztette a Fővárosi Bíróság a Postabank által a Nádor 95 és a BCL ellen indított per jogerős elbírálásáig, mert a németek már akkor vásárolták meg az akkreditívet, amikor annak érvényességét már vitatta a hazai pénzintézet.

Áder autentikusabb véleményformálónak tekinti a mentelmi bizottság elnökét az igazságügy-miniszternél
Áder János, mint az Országgyűlés elnöke, autentikusabb véleményformálónak tekinti a mentelmi bizottság elnökét az igazságügy-miniszternél annak megítélésében, hogy magánokirat hamisítást követ-e el az a képviselő, aki vagyonnyilatkozatában valótlan adatokat közöl - derült ki a házbizottság keddi ülése utáni tájékoztatón.

A parlament elnöke arra az újságírói kérdésre válaszolt így, amely azt firtatta: egyetért-e azzal az igazságügy-miniszteri kijelentéssel, hogy magánokirat hamisítást követ el az a képviselő, aki vagyonnyilatkozatában valótlan adatokat közöl.

Áder János ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy nem kapta még meg az SZDSZ kezdeményezését, amely emiatt összeférhetetlenségi eljárás megindítását javasolja Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter ellen.

A házelnök hangsúlyozta azt is, hogy ha a kezdeményezés megérkezik, azt továbbítja majd a mentelmi bizottságnak.

Forrás: MTI

A Legfelsőbb Bíróság a Postabank elleni követeléseket elutasító jogerős ítéletében leszögezte: hamis okmányokra jogot alapítani nem lehet, ezért a kedvezményezettek részére nem nyílt meg a követelés. (Az acélügyletet, az áru országba történt beérkezését a Szabolcs megyei Búzakalász Mgtsz nevében elküldött faxokkal próbálták "valakik" igazolni, a Postabank ezért büntetőeljárást kezdeményezett.) A bíróság szerint bár a Postabank elfogadta az okmányokat, ám nem követett el mulasztást, hiszen nem vizsgálhatta, hogy a látszatra szabályos papírok valós ügyletről tanúskodnak-e. A jóhiszemű felperes bankok kapcsán a bíróság arra mutatott rá, hogy az akkreditív - ellentétben az értékpapírokkal, így például a váltóval - eladása nem eredményez egymástól független jogviszonyt. (Szakértők szerint hasonló ítélet várható a Landesbank Postabank ellen indított, majd utóbb felfüggesztett perében.)

Az ezt követő perben - amelyet a Postabank indította Nádor 95 és a BCL ellen - hozott jogerős döntés lényegében azt mondta ki, hogy az eljárás okafogyottá vált, hiszen az egy órával korábban meghozott ítélet szerint a Postabanknak nincs fizetési kötelezettsége a külföldi bankokkal és a CW Bankkal szemben. Azaz, így nem lehet kártérítési igénye a Nádor 95 és a BCL ellen. A bíróság ugyanakkor utalt rá, hogy a keddi első perben vesztes felperesek a BCL-től követelhetik az akkreditívekért kifizetett pénzüket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?