Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

A kormány kezében van a Posta

2000.10.09. 17:57
Idén ősszel kerül a kormány elé a Magyar Posta Rt. által készített tervezet, amely gyökeres változtatásokat szeretne a Posta működésében. Ha a kormány elfogadja, és megteremti az elképzelések finanszírozási keretét, akkor a postások színvonalemelést és tevékenységbővülést ígérnek, ha viszont nem: elbocsátások és fiókbezárások várhatóak. Ez a Postai Világnap legfőbb hazai üzenete, plusz Czentnár András kitüntetése, aki az árvízből menekítette ki a vámosújfalui postaberendezéseket, amelyért most kilométerszer kilométer nagyságú oklevelet is kapott, lévén ő a millenniumi év postása.
Akár szimbolikus értelme is lehetne, hogy a Postai Világnapot a lehulló levelek havában tartják, bár a Magyar Posta Rt. vezetői nem tartanak attól, hogy az elektronikus kereskedések végképp elkapálják a tradicionális szolgáltatásokat. A világnap alkalmából tartott postai sajtótájékoztató legfőbb üzenete az volt, hogy a Magyar Posta Rt. gyökeres változtatásokat szeretne, mivel csak így tud versenyképes maradni az egyre inkább liberalizált piacon. Bár még nem készült el az új és egységes hírközlési törvény Varjú Tamás, elnök- vezérigazgató szerint már most kell ,,támadni és előretörni.".

Varjú Tamás
Gyökeres változás előtt
Az alaptőke-emelés elkerülhetetlen

Innentől kezdve csupa angol kifejezésnek kellene következnie, és marketing szótárokból kimásolt szövegrésznek, ugyanis úgy tűnik a Posta menedzsmentje felkészült az új kor új kihívásaira. Legalábbis szakzsargonból. Mivel a részvénytársaság még 6-7 évig még biztosan nem kerül a tőzsdére, jelenleg a legfontosabb cél, hogy a cég 14 milliárdos alaptőkéjét legalább 25 - 30 milliárd forintra felemeljék, illetve legalább ugyanennyit tudjanak a szükséges fejlesztésekre fordítani.

Ennek finanszírozási háttere azonban bizonytalan, ugyanis a szaktárca költségvetési tervezetében nem szerepel erre utaló csoportosítás, a Posta pedig nem képes önerejéből a feladatot megoldani. Varjú Tamás elmondta, hogy rövidesen a kormány elé tesznek egy stratégiai javaslatot, amely a legfontosabb kitörési pontokat tartalmazza, amelyek megvalósulása esetén a Magyar Posta elébe mehet a problémáknak. Varjú kiemelte, hogy a költségvetés egyéb területeiről kellene pénzt elvonni, ugyanis a támogatás nélkül nem tudják működtetni a rendszert.

Létszámleépítés és fiókbezárás?

Az Index kérdésére Varjú Tamás azt mondta: ha a kormány visszadobja a tervezetet, akkor a Posta kénytelen lesz komolyabb lépéseket tenni. -Akkor újra kell gondolnunk mindent, aminek feltehetőleg az lesz a következménye, hogy létszámleépítések lesznek, illetve be kell zárnunk néhány postahivatalt. - Eddig ,,munkabéke" volt a Postán, de valószínűleg a 44 ezer dolgozót foglalkoztató cég nem ússza meg harcok nélkül a kényszeredett intézkedéseket. Pláne úgy, hogy a hivatalos ,,azt szeretnénk elérni, hogy a dolgozók bére versenyképes legyen" szólamok ellenére a Posta vezetősége nem tudja, hogy mikor lesz képes a több éve elmaradt bérrendezést végrehajtani. Varjú Tamás szerint éppen ezért kell fejlődniük, hogy ,,a piacon minél biztosabb pozíciókat tudjanak elérni".

A tervek

A Posta szeretné bevezetni a lakossági folyószámla-vezetést, amely a most is működő 3200 postahivatal lehetőségeire alapoz. Arra a kérdésre, hogy ebben milyen szerepe lesz a Postabanknak, Varjú Tamás nem tudott mit mondani. A több mint 4000 ingatlan hasznosításáért is racionalitásért kiált, de emellett a járműpark fejlesztésére és a szolgáltatások bővítésére, valamint az elektronikus kereskedés fejlesztésére szeretnék helyezni a hangsúlyt.

Czentnár András
Mindent elért, amit álmodott
Az Index kérdésére Varjú úgy nyilatkozott, hogy amíg a jog nem ismeri el hitelesnek az elektronikus aláírást, és az egyéb legalizáló eljárásokat, addig nem várható robbanásszerű visszaesés a tradicionális szolgáltatások piacán. Ezt igazolja az is, hogy a magánlevelezés forgalma csak töredéknyit esett vissza az elmúlt években, attól függetlenül, hogy az e-mail-forgalom percről percre növekszik.

- Nem valami helyett, hanem valami mellett írtak az emberek e-mailt - kommentálta az információt Lipp István kereskedelmi vezérigazgató-helyettes.

Az Év postása

Czentnár András végig boldog volt. Czentnár András lett az Év postása. A hatodik alkalommal átadott díjat ebben az évben a szerencsi postahivatal vezetője érdemelte ki. A miértre adjon választ a posta sajtóanyaga:

,,Elképesztő bátorságnak, emberfeletti helytállásnak lehettek tanúi mindazok, akik látták Czentnár Andrást, hogy félelmet nem ismerve hogyan menti ki a vízből a posta értéktárgyait, hogyan óvja azt a vagyont, amely ha elveszik, hosszú időre megszűnt volna a postai szolgáltatás"

De nem szűnt meg. Czentnár András az Indexnek elmondta, hogy a helyi posta vezetőjéhez költöztették be a berendezéseket, legelébb a telefonokat és a gépeket, a bútorokat viszont már nem tudták kimenteni az azóta már lebontott épületből.

-Nagyon boldog vagyok. Ez a legtöbb, amit elérhettem az életemben. Tudatosan készültem postásnak, és ha újra születnék, akkor sem csinálnék mást - nyilatkozott a szemmel láthatóan meghatódott postás.

A postásrablás bélyegen

Jelen pillanatban a közszolgáltatók között a Postának a legmagasabb a bizalmi indexe. Feltehetően a kirabolt pénzkézbesítők száma is, ennek ellenére a jövőben nem fog csökkeni a kerékpáros postások készpénzforgalma. Ez a jelenet azonban feltehetően soha nem szerepelt Kass János grafikusművész alkotásain, aki a Posta Művészeti díját a George Cukorról és Pápai Páriz Ferencről készített bélyegeiért vehette át utolsó aktusként, mintegy lezárva a kiscsoportos ünnepélyt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!