Sára, Márió
2 °C
6 °C

Felborította Gyurcsányék kampánytervét a Fidesz

2006.02.15. 13:02
A kormánypárt eddigi, konfliktust kerülő kampánya a Fidesznek hozott szavazókat, ezért Gyurcsány konfrontatívabb kampányba kezdett.

Néha már tanácsadói sem tudják követni Gyurcsány Ferenc az elmúlt hetekben folytatott kampányát, állították az Indexnek a miniszterelnökhöz közelálló körök. A kormányfő gyakran rögtönöz és - úgy tűnik - félresöpri az MSZP hónapok alatt kialakított startégiáját.

Jön fel a Fidesz

Legutóbb a hétfői parlamenti ülésnapon lepte meg a kormányfő hallgatóságát és beszédének előkészítőit. Úgy tudjuk, hogy az eredeti tervek szerint a kongresszus utolsó hetében, azaz ezen a héten kellett volna a miniszterelnöknek összegeznie a kormány elmúlt egy évét.

Az előzetes tervek szerint Gyurcsány hétfői, parlamenti beszédnek a munkahelyteremtésről, autópályépítésekről, útépítésekről, és az ehhez kapcsolódó szociálpolitikáról kellett volna szólnia. A miniszterelnök részben érintette volna az agrárium és a nyugdíjkérdést is. A beszédhez látványelemnek összekészítették a 100 lépés programját tartalmazó - több ezer oldalas - aktacsomót is, ami ott is volt az asztalán.

Rögtönzés a közvéleménykutatási-adatok miatt

Az ftp szerver titkai
A szocialisták még elemzik, hogy a közel háromezer kampány dokumentum, amely a párt szerveréről a választási ellenfél kezére került, milyen nehézségeket okozhat az április 9-ig hátralevő időszakban. Az Index információi szerint az MSZP-ben aggódnak, hogy a nagy tömegben kikerült információ alapján a felállított stratégiára is következtethet az adatok birtokosa. A párt pedig az idő rövidsége miatt már nehezen változtathat az elfogadott és előkészített terveken.
A kormányfő a parlamentben azonban csak néhány szóval érintette az eddigi "eredményeket", és csaknem húszperces beszédét inkább politikai ellenfelének szentelte. Gyurcsány a Fidesz kormányzása idejéből elhíresült - megosztó - személyekkel színesítette mondandóját, így vált ismét témává Simicska Lajos, Csurka István és Torgyán József is.

Úgy tudjuk, az eredeti beszéd megváltoztatásában szerepe volt Gál J. Zoltánnak is, de a miniszterelnöki felszólalások kialakulásáról Gyurcsány saját maga mesélt blogján. Állítása szerint beszédeit javarészt maga írja, és ilyenkor alig támaszkodik tanácsadókra.

Információink szerint a szocialista párt kampányterve a februári kongresszusig terjedő időszakig már novemberben készen állt. A tervek szerint a múlt héten az infrastruktúra-fejlesztés, a múlt hétvégétől pedig az agráriumban tett kormányintézkedések kerültek volna terítékre. A most szombatig tartó időszakban az MSZP és a kormányfő elsősorban a "politikai középhez" szólt volna, tartalmilag hetente újabb témát feldolgozva az elmúlt egy évről. Az utolsó napokban az összegzésre koncentráltak volna, és csak a szombati kongreszus után beszéltek volna a jövőről, a párt választási programjáról, illetve a konkrét ígéretekről.

Radikálisabb hangnem

Az Indexnek egyes szocialista politikusok korábban már bírálták pártjuk "középhez szóló", békésebb jellegét a Fidesz konfrontatív stratégiájával szemben. A kormányfő és Hiller István viszont az elmúlt napokban konfrontatív politikára kényszerült. A radikálisabb hangnemet az váltotta ki, hogy a legfrissebb, február elején készült közvéleménykutatási adatok - információink szerint hibahatáron belül - de a Fidesz egy százalékos előretörését mutatják. Elemzők szerint a Fidesz a "rosszabbul élünk" kampányával a kormányváltó hangulat elérését szeretné megalapozni, és ennek sikere kényszerítette a szocialistákat is a "hangnemváltásra".

Az MSZP szombati, programot hirdető és miniszterelnök-jelölő kongresszusa utáni kampánystartégia csak akkor módosul, ha valamilyen váratlan húzással tud előhozakodni az ellenzék, mondta egy forrásunk. Annyi biztos, hogy az április 9-i választást megelőző hetekre már több forgatókönyv is készült.