Olivér
4 °C
8 °C

A vizitdíj maradna, de ne keseredjen el!

2007.10.19. 07:50
Jó, hogy kipróbáltuk, legközelebb talán óvatosabban helyezi ide vagy oda az ikszeket az olvasó is. Az Index-próbanépszavazás 2007 tanulsága, hogy a szorongatott kormányoldalnak sikerült olyan friss populista témákat felhajtania, amelyekben szinte száz százalékig egyetérthet húszezer internetező, a fideszes örökzöldek viszont megszürkültek, a vizitdíj és társai eltörlésének kísérletei ebben a körben csúnyán megbuktak.

MÓDSZERTAN (Index-próbanépszavazás 2007)

2007. október 16-án fogtuk az Fidesz és az MSZP népszavazásra szánt kérdéseit, és pártsemlegesen, a kérdező megnevezése nélkül összekevertük őket. A 3 + 8 ellenzéki és a 20 szocialista indítvány esélyegyenlőségét tovább növeltük azzal, hogy minden olvasó más, véletlenszerű sorrendben kapta meg a kérdéseket, amelyekre - nem reprezentatív módon - bárki igen vagy nem válaszokat adhatott, remélhetőleg csak egyszer. A szavazást akkor zártuk le, amikor néhány kérdés esetében a leadott szavazatok száma elérte a 20 000-et.

Az október 16-17-én lefolyt referendum eredményeinek elemzéséből kitűnik, hogy még Magyarországon is lehet találni olyan témát, amelyben megvalósulhat a teljes egyetértés. Az összesítés alapján kijelenthető, hogy az utóbbi hónapokban számos üggyel megszorongatott kormányoldalnak sikerült a témákat megtalálnia. A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezésére szükségből erényt kovácsoló szocialisták a húszezer szavazat ellenére több kérdésben a hibahatáron belül elérték a százszázalékos támogatást.

Erre nem mondhatnak nemet

A húszas szocialista blokkból a csúcsot az Egyetért-e ön azzal, hogy a közpénzekből finanszírozott támogatásokkal kapcsolatos adatok közérdekből nyilvánosak legyenek? állította fel. Tizenhét évvel a rendszerváltás után 97,89 százalék mondott rá igent, de nem maradt el tőle sokkal az Egyetért-e ön azzal, hogy a közpénzekből finanszírozott egyedi támogatásokból a támogatási döntés meghozatalában részt vevők ne részesülhessenek? sem 97,17-es eredményével.

Általánosságban kijelenthető, hogy az MSZP a közpénzek és a közszereplők szétválasztására vonatkozó kérdéseivel nem tudott 90 százaléknál rosszabb eredményt elérni. Kiugróan magas, 96,54 százalékos az igenek aránya az Egyetért-e ön azzal, hogy a pártok kiadásait a szokásos piaci árak figyelembevételével ellenőrizze az Állami Számvevőszék? esetében, és nagy népszerűségnek örvendenek a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők jövedelmeit emlegető kérdések is.

Nem voltak bemelegítve

A szocialista evidenciákhoz képest jóval problémásabbnak tűnik, pedig kétharmados támogatottsága van a képviselői és a polgármesteri poszt összeférhetetlenségére vonatkozó indítványnak. Az országgyűlési képviselők elszámolási kötelezettséggel nem terhelt költségtérítésével kapcsolatban azonban tisztább a kép, több mint 95 százalék szeretné, ha megszűnne.

A Fidesz is a vezető politikusok vagyoni ügyeivel tudta elérni a legmagasabb támogatottságot. A miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők vagyongyarapodásának évenkénti vizsgálatát csak 5 százalék utasította el, a három kormánybuktatónak szánt kérdést viszont a szavazók fele nem szavazná meg. A kampány előtti időszakban lefolytatott próbanépszavazáson - sokféleképp magyarázható módon - az ellenzéki párt három fő kérdéséből kettő elbukott: a vizitdíjellenes indítvány 43,44 százalékkal az összes kérdés közül a legkisebb támogatást kapta, de és nem sokkal szerepelt jobban a tandíj eltörlését indítványozó javaslat sem, 44,66 százalék mondott rá igent. Gyengén kezdett, de végül 51,18 százalékkal átment a kórházi napidíj eltörlésére vonatkozó kérdés.

A kérdésekre leadott szavazatok száma között - vélhetően a rotáció miatt - az Index népszavazásán nem volt jelentős eltérés. Kivételt csupán a szocialisták innovatív formába öntött, öt darabból álló kérdéscsoportja jelentett. A T/akárhányas törvény vagy törvénymódosítás " javaslat szerinti formában" való elfogadását szondázó, egy kaptafára fogalmazott kérdésekről bebizonyosodott, hogy garantáltan eredménytelenségbe fullasztana egy valódi népszavazást. A válaszadók egy ötöde nem tudta vagy nem is akarta fárasztani magát azzal, hogy megértse, ezért nem is voksolt rá.

A szavazás végeredményét itt nézheti meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?