Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Elszállítanák a mozgássérültek helyére parkoló autókat

2008.01.24. 17:50
Sokan visszaélnek a mozgássérült parkolási igazolványokkal, illetve jogosulatlanul veszik igénybe a számukra fenntartott parkolókat. Az IRM keményebben lépne fel: kiterjesztené a közigazgatási bírságot, és elszállítatná az autókat.

Kiterjesztené a közigazgatási bírságot az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM), hogy el lehessen szállítani a mozgássérültek parkolóhelyeit jogosulatlanul igénybe vevő gépkocsikat, tájékoztatott csütörtökön a kormányszóvivői iroda.

A közlemény szerint csütörtökön Kondorosi Ferenc kormánybiztos erről is egyeztetett a főpolgármesteri hivatal, az érintett minisztériumok és a fogyatékkal élők érdekképviseleti szerveinek képviselőivel.

Az egyeztetésen az IRM képviselője elmondta, már dolgoznak az új szabályozáson, ami lehetőséget adna a közigazgatási bírság kiterjesztésére és a mozgássérültek parkolóhelyeit jogosulatlanul igénybe vevő gépkocsik elszállítására. "A kormány határozott szándéka a parkolási szabályozás anomáliáinak megszüntetése és a parkolási igazolványokkal való tömeges visszaélések megakadályozása" - olvasható a kommünikében.

Mint írják, a mozgássérült parkolási igazolvány kiadásának jelenlegi rendszere számos visszaélésre ad lehetőséget. Sokan hozzátartozóik révén veszik igénybe a parkolási kártyákat, holott nem lennének rá jogosultak. Így fordulhat elő, hogy a főváros egyes részein minden ötödik autó fogyatékkal élőnek járó kártyával parkol.

A csütörtöki megbeszélésen felvetődött, hogy a kártyákkal való visszaélést és a kijelölt várakozóhelyek jogosulatlan elfoglalását kiemelt szabálysértésként kezeljék a hatóságok.