Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Gyanús köröket futnak a parkolási tartozások

2008.01.17. 08:55
A Centrum Parkoló Kft. gyanúsan rossz feltételekkel adta el egy csomó követelését. A Centrumot felügyelő kerületek polgármesterei mindent ráhagytak a cégre. A HVG szerint Fürst György VI. kerületi szocialista áll a kavarás mögött.

A HVG csütörtöki számában részletesen foglalkozik a Centrum Parkololó Kft. furcsa üzleti döntéseivel. A cég eladta a megbüntetett autósok tartozását, és a sofőrök BM-től megvásárolt adatait is, igen gyanús feltételekkel. A Centrum 2005-ben és 2006-ban is meghívásos pályázatot írt ki a követelések eladására. Ezeken olyan kisebb cégek nyertek, amelyeknek alig volt tapasztalatuk követelés-behajtásban, viszont a teljes követelés alig 10 százalékáért szerezték meg az adatbázist.

A kis cégek hamarosan továbbadták a csomagot az Intrum Justitia nevű cégnek, amelynek már komoly tapasztalata van tartozások behajtásában. A HVG cikke szerint gyanús, hogy a Centrum miért nem hívta meg soha a pályázók közé az Intrum Justitiat, ha a végén úgyis hozzá kerültek a követelések. A lap azt sejteti, hogy a közvetítők azért kellettek, hogy "egy haveri kör" szerezze meg a parkolási követelésekből származó pénzt. Vagyis a két lépcsős értékesítés valójában lopást leplez a cikk utalásai szerint.

A Centrum azért sáfárkodhatott szabadon a tartozásokkal, mert a Centrumot felügyelő öt kerület nevében eljáró Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulása felhatalmazta erre. A társulásban érintett kerületek polgármesterei és alpolgármesterei döntöttek így. A Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal szerint ehhez nem volt joguk, meg kellett volna kérdezniük a kerületek képviselőtestületeit is. Ezért a Centrum követeléseinek eladását a hivatal bíróságon támadta meg.

A követelések eladásának módszerét a HVG szerint Fürst György találhatta ki, aki VI. kerületi szocialista alpolgármesterként eljáró Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulását vezette. Fürst 2006-ban már nem indult az önkormányzati választásokon és jelenleg ő a Centrum Parkoló Kft. vezérigazgatója.

15%
4290 Ft
3647 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft