Auguszta
-7 °C
0 °C

Egyesületet alakítottak a prostituáltak

2000.09.13. 17:15
A prostituáltak szerdán reggel a józsefvárosi Auróra utcában megalapították első országos érdekvédelmi szervezetüket, a Siva Egyesületet. A társaság elnöke a nemrégiben még az örömlányok szóvivőjeként fellépő Földi Ágnes lett. Céljaik megvalósítása érdekében vállalkozási tevékenységet is folytatnak majd. Amint a belügyi tárca kijelöli a türelmi zónákat, a prostituáltak számára kötelezővé válik az egészségügyi könyv kiváltása, ezért nagy rohamra számítanak az illetékes egészségügyi intézmények. Hogy aggodalmuk indokolt-e, kérdéses, mivel eddig a fővárosban összesen három könyvecskét igényeltek, a belügyi tárca pedig még nem tesz lépéseket a zónák vagy vigalmi negyedek kijelölésére.

Siváról elnevezett, prostituáltakat tömörítő érdekvédelmi egyesület elnöke
Szerdán reggel, egy éves szervezés után, a ,,lányok teljes egyetértésével" alakult meg a pusztító indiai istenről, Siváról elnevezett, prostituáltakat tömörítő érdekvédelmi egyesület a Józsefvárosban - tájékoztatta a nyilvánosságot Földi Ágnes, aki nemrégiben még az örömlányok szóvivője volt, jelenleg vállalkozó, a társaság elnöke.

A Siva Egyesület elsődleges feladatának a szexuális szolgáltatások törvényes feltételeinek megteremtését, a szexuális úton terjedő betegségek- elsősorban az AIDS- és a nem kívánt terhességek megelőzését tekinti. Ezen kívül a korszerű védekezési módszerek, például a gumióvszer használatának népszerűsítését is felvállalják.

Várják a férfi prostikat is

Az alapszabály szerint az egyesület tagja lehet minden olyan felnőtt korú személy, aki foglalkozása vagy társadalmi megbízatása révén részt vesz a prostitúciós tevékenység egészségügyi, valamint higiénés feltételeinek kidolgozásában vagy a prostitúciót érvényes vállalkozási engedély és a prostituáltak részére kiadandó orvosi igazolás birtokában végzi.

Schramek Krisztina prostituált, az egyesület elnökségi tagja és leendő pénztárosa az Index kérdésére elmondta, a VIII. kerületi Auróra utcában működő egyesületbe a közeljövőben körülbelül két-háromezer tag jelentkezésére számítanak, és természetesen a szépszámú férfi prostituáltat is szeretettel várják

Tizenötezres tagságra számítanak

Kötelező lesz a bárca
Szolnoki Andrea, Budapest főpolgármester-helyettese szerdán elmondta: amint a belügyi tárca kijelöli a türelmi zónákat, a prostituáltak számára kötelezővé válik az egészségügyi könyv kiváltása. A könyv meglétét a rendőrség ellenőrzi majd. Az első időkben várható nagyobb számú, előreláthatólag 2.000-2.500 igénylőre tekintettel Budapest mind a huszonhárom kerületének bőr- és nemibeteg-gondozója ad ki egészségügyi könyvet. Távlatilag viszont a főváros azt tartaná jó megoldásnak, ha a prostituáltak folyamatos vizsgálataival az arra felkészült Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat foglalkozna.

A törvény szerint a prostituáltak háromhavonta kötelesek megjelenni laborvizsgálatra és havonta klinikai orvosi vizsgálatra. A labor vizsgálaton többek között az AIDS, a hepatitis, a gonorrhea és a szifilisz kiszűrése a cél, ám ezek a vizsgálatok igen sokba, esetenként akár ötezer forintba is kerülhetnek. Egy komplex szűrés 25.000-27.000 forintba kerül személyenként. A huszonhárom fővárosi intézményben eddig három könyvecskét váltottak ki.

A türelmi zónák kijelölésekor már országos szinten is a prostituáltak tömeges jelentkezésére, úgy 15 ezer tag jelentkezésére számítunk - tette hozzá Földi Ágnes, az egyesület szülőanyja. Ez az éves, hatezer forintos tagsági díjat figyelembe véve, a legóvatosabb becslés szerint is 12-18 millió forintos bevételt jelent az egyesületnek, amely az alapító okirat értelmében vállalkozási tevékenységet is folytathat.

A vállalkozás nyereségét nem oszthatjuk fel, hanem egyesületi célokra kell fordítanunk. ,,Most egyébként kong a kassza" -tette hozzá Földi.Kizárólag a prostitúcióval szorosan összefüggő vállalkozási tevékenységekkel szeretnénk foglalkozni. Például óvszer automaták felállítását tervezzük a jövőben kijelölendő türelmi zónákban - vázolta az egyesület üzleti tevékenységét a Indexnek az elnök asszony, aki azt is hozzátette, az Siva előkészületeit teljes egészében a saját pénzéből fedezte, amiért igen mélyen a zsebébe kellett nyúlnia.

Kötelező lesz a bárca
Földi Ágnes egyébként optimista a prostituáltak törvényes munkavégzésének lehetőségeit tekintve, szerinte ugyanis egy hónapon belül vagy türelmi zónaként vagy vigalmi negyedként, de kijelölik a munkaterületet. Kizárólag bordélyházak üzemeltetését az elnök asszony azért nem találja jó ötletnek, mertsok olyan lány van, aki nem üti meg a házba bekerüléshez elegendő színvonalat Az eddig felmerült lehetőségekről Földi Ágnes azonban nem kívánt nyilatkozni.

Józsefváros polgármestere Amszterdamra esküszik

Csécsei Béla szerint Józsefváros nem alkalmas piroslámpás negyednek
Csécsei Béla, a VIII. kerület polgármestere szerint az amszterdami példát kellene követniük a magyar hatóságoknak, ahol egy kijelölt területen, meghatározott számban dolgozhatnak a prostituáltak. A Józsefváros azonban alkalmatlan erre a feladatra, mivel nincsen olyan területe, ahol a törvényben megszabott háromszáz méteres körzetben ne lenne valamilyen ,,tiltott" intézmény - mondta el az Indexnek a budapesti Harlem első embere, aki egyébként üdvözli az egyesület megalakulását, mivel fontosnak tartja, hogy a prostituáltak képviseletében működjön olyan szervezet, amellyel szót érthetnek a helyhatóságok. A polgármester ugyanakkor a prostituáltak szempontjából előnyösnek tartaná, ha a türelmi zónák kialakítása után is az örömlányok egészségügyi gondjaival korábban foglalkozó Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat látná el a prostituáltak kötelező egészségügyi vizsgálatával kapcsolatos feladatokat.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint az illetékesek egyelőre nem tettek lépéseket a türelmi zónák kijelölésével kapcsolatban. Mint ahogy az Index arról korábban már beszámolt, az Országgyűlés a múlt héten fogadta el azt a képviselői indítványt, amely az összes, a zónát ki nem jelölő, mulasztást elkövető önkormányzatot a törvénytelenség megszüntetésére szólította fel. A helyhatóságoknak harminc nap áll rendelkezésükre, hogy ajánlatot tegyenek a prostituáltak munkaterületeire, harminc napon túl pedig a belügyi tárca jelöli ki a zónákat. A minisztérium munkatársa az Indexnek elmondta, ,,lelkes érdeklődéssel" várják az önkormányzatok ajánlatait, de eddig még nem érkezett ilyen a tárcához.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!