Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Lemondott a díszzsidózó MSZP-s

2006.03.06. 14:19
Deutsch Tamás ledíszzsidózása miatt kényszerült visszalépni képviselőjelöltségétől az MSZP V. kerületi frakcióvezetője. Pásztor Tibor az MSZP fővárosi listáján lehetett volna országgyűlési képviselő.

Egy blogbejegyzés miatt volt kénytelen lemondani képviselőjelöltségéről Pásztor Tibor MSZP-s politikus. A szocialisták V. kerületi frakcióvezetője Gyurcsány Ferenc új programját hirdető szlogent kritizálva azt írta, hogy "Nem volt ez más, mint egy magasra földobott, szépen csavart labda, amit a Fidesz kettes számú díszzsidója nagy svunggal ütött le."

A szövegből kiderült, hogy Pásztor szerint a Fidesz kettes számú díszzsidója Deutsch-Für Tamás, kommunikációs igazgató. A bejegyzést másfél héttel annak megírása után találta meg Pásztor belvárosi politikai riválisa, Rogán Antal, aki a kormányfőhöz intézve szavait sajtótájékoztatón azt kérdezte, hogy az MSZP vezetői számára elfogadható-e kódolatlan zsidózás a magyar politikai közéletben?

Az MSZP és Pásztor még aznap elnézést kért mindenkitől, akit sérthetett az odavetett mondat. Hiller István pártelnök mindehhez vasárnap hozzátette, hogy elegendőnek tartja a bocsánatkérést.

A visszalépés körülményeiről egyelőre nem tudtuk szóra bírni a belvárosi szocialista frakcióvezetőt. Pásztor saját blogjában ugyanakkor részben választ ad kérdéseinkre:

Orbán díszcigányozott 2003-ban
Nincs szükség "díszcigányokra" a parlamentben. Olyanok kerüljenek be a honatyák közé, akik mögött "felelős közéleti erő áll", mint a Lungo Drom, jelentette ki Orbán Viktor a roma szervezet 2003-as október 4-ei szolnoki kongresszusán, ahol a Fidesz elnöke és a Lungo Drom együttműködési megállapodást kötött egymással. "Díszcigányok" helyett a valóban a roma népcsoportot képviselők kerüljenek be a parlamentbe, hangoztatta a Fidesz elnöke, aki szerint a Lungo Drom politikusai éppen ilyenek.

"Nem engedhetem, hogy a Fidesz az én meggondolatlan naplóbejegyzésemet felhasználva próbálja elfedni saját kampányának törvénytelenségeit, ezért a mai nappal lemondtam a Magyar Szocialista Párt fővárosi választási listáján való szereplésről. Teszem ezt annak ellenére, hogy engem antiszemitizmussal vádolni képtelenség, és mérhetetlen képmutatás attól a politikustól, Rogán Antaltól, aki a főváros V. kerületében koalíciót kötött a kirekesztést és megbélyegzést hirdető MIÉP-pel és a Jobbikkal."

A fővárosi listán Pásztor a szocialista politikusok értékelése szerint nem befutó helyen, hanem a a legvégén szerepelt. Így az ő kiesése nem borított fel semmilyen tervet.

Pásztor Tibor nem az első képviselőjelölt, akinek vissza kellett lépnie. A múlt héten Bagó Zoltán, Kalocsa fideszes képviselőjelöltjét léptette vissza pártja, miután kiderült, megfenyegetett egy MDF-es jelöltet, hogy ne induljon a választásokon. Egy SZDSZ-es képviselőnek, B. Attilának pedig azért kellett villámgyorsan visszalépnie, mert a rendőrség pedofíl képek megszerzése miatt eljárást indított ellene.

MSZP: Orbán is hasonlót mondott
Elfogadhatatlannak nevezte két szocialista politikus hétfőn, hogy "díszcigányoknak" nevezte a baloldali roma politikusokat Orbán Viktor 2003. október 4-én, a Lungo Drom egyik vidéki rendezvényén.

Teleki László, a szociális tárca romaügyi politikai államtitkára és Kállai Katalin, az MSZP országos elnökségének tagja közleményükben felidézték, hogy ehhez hasonló elfogadhatatlan szóhasználat miatt Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke azt mondta: méltatlan a képviselőjelöltségre, aki így fogalmaz.

Farkas Flórián, a Fidesz romaprogram szóvivője hétfőn közleményében kifejtette: az MSZP-s Pásztor Tibor egy személyre szóló, negatív kicsengésű, antiszemita-rasszista felhanggal bíró kijelentést tett, amikor Deutsch-Für Tamást a "Fidesz kettes számú díszzsidójának" nevezte.

Orbán Viktor ezzel szemben éppen a cigányság érdekében szólalt fel, pozitív megközelítésben, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy a roma embereket hiteles, megbízható emberek képviseljék az Országgyűlésben, fejtegette Farkas Flórián.