Orbán Viktor: Magyarországon puccs van

2008.02.28. 13:03
A provinciális kormányzatok rendkívül sok gondot okozhatnak a többnemzetiségű államoknak, mondta Orbán Viktor Szlovákiában, Losoncon. Szerinte Magyarországon puccs van, és "van még teendő az előző rendszerből itt maradt romok, kártékony, rossz politikai reflexek és mentalítások eltakarításában". Szlovákiában is. Az MSZP szerint Orbán összekacsintott a szélsőjobbal.

Magyarországon éppen puccs van, a magyar kormány puccsot hajt végre a parlament és saját népe ellen, mondta Orbán Viktor a szlovákiai Losoncon csütörtökön egy konferencián.

A Fidesz elnöke azt mondta, "Történik valami Magyarországon, ami mindannyiunk számára figyelmeztető lecke. Anélkül, hogy külpolitikai kalandokba bocsátkoznék, szeretném önöket tájékoztatni arról, hogy Magyarországon éppen puccs van. A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen, a magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen".

Orbán Viktor bírálta, hogy a kormány titkosított, hosszú távra szóló szerződést köt Oroszországgal "a XXI. századot és a teljes Kárpát-medencei magyar nép életét meghatározó" energiakérdésben.

Az ellenzéki politikus szerint "van még teendő az előző rendszerből itt maradt romok, kártékony, rossz politikai reflexek és mentalítások eltakarításában", nemcsak Szlovákiában, de Magyarországon is. Ján Slota, a kormányhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt elnöke kedd este azt nyilatkozta, hogy szívesen elmagyarázná egy magyarországi televíziós műsorban, milyen veszélyeket hordoz Orbán esetleges hatalomra kerülése. A szlovák pártvezető "nagymagyar sovinisztának, ultranacionalistának" nevezte Orbán Viktort, akinek szerinte az a célja, hogy megteremtse a szlovákiai magyarok autonómiáját, majd elcsatolja Dél-Szlovákiát.

Orbán Viktor Losoncon erre csak annyit mondott, hogy Szlovákia minden állampolgárának sok sikert és jó egészséget kíván, az együttműködési konferencia köszöntőjében pedig közvetetten reagált az elhangzottakra. Azt mondta: a provinciális kormányzatok rendkívül sok gondot okozhatnak a többnemzetiségű államoknak.

Az MSZP szerint a szélsőjobboldallal összekacsintó Orbán Viktorra jellemző az a nyilatkozat, hogy a magyar kormány puccsot hajt végre saját népe ellen. Erről Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese beszélt csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Mesterházy Attila szerint az ellenzéki pártelnök nyilatkozata arra utalhat, hogy ahol puccs van egy demokráciában, ott a puccsot elítélőknek joguk van fellépni az azt elkövetőkkel szemben, akár az utcai politizálást is felhasználva.

A frakcióvezető-helyettes azt mondta: ez egy nagyon veszélyes terep, hiszen tavaly számos esemény volt Magyarországon, ami "ennek a radikális, kettős beszédnek" volt a következménye. A kormánypárti politikus felhívta Orbán Viktor figyelmét arra, hogy ez a fajta kettős beszéd, "militáns megnyilvánulás" veszélyezteti Magyarország jövőjét. Ha a népszavazással felkorbácsolt indulatok miatt megismétlődnek az utcai rendbontások, akkor ez Orbán Viktor felelősségét veti fel - fűzte hozzá.  • Hírek
  • Csok