Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

A szociális törvényt támadja a katolikus egyház az AB-nál

2003.02.12. 13:24
Az alkotmánybírákhoz fordul a katolikus püspöki kar a szociális törvény módosítása miatt. Az egyház maximalizálandó az egyszázalékos felajánlásokat 3 millió 400 ezer levelet juttat el a családokhoz a Magyar Posta segítségével. A munkanélküliek lakta települések nem kapnak levelet, de azokon a településeken sem kézbesíti a postás a küldeményt, abhol a népszámlálás szerint csekély a katolikusok aránya.
Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a szociális törvény parlament által elfogadott módosítása miatt - jelentette be Veres András püspök szerdai sajtótájékoztatóján. A püspöki testület titkára közölte: a jelenleg még előkészítés alatt álló beadványtól azt várják, hogy az Alkotmánybíróság mondja ki, az egyházaknak alanyi joguk szociális intézmények alapítása. Elmondta azt is, hogy a püspöki konferencia az európai uniós csatlakozással összefüggésben hamarosan körlevelet bocsát ki, állást foglalva az integráció mellett.

3 millió levél a családoknak

Veres András bejelentette: szerdától kezdődően 3 millió 140 ezer levelet juttatnak el a Magyar Postán keresztül a családokhoz annak érdekében, hogy megkönnyítsék a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlását a Magyar Katolikus Egyház, illetve az egyházak javára, s növekedjen a nyilatkozók száma. Tájékoztatása szerint a március 7-ig elküldött leveleket a posta saját adatbázisa alapján terjeszti.

Munkanélküliek, hitetlenek kizárva

Mint mondta, az üzenetet nem minden helységben kapják kézhez: a levél nem jut el azokra az apró településekre, ahol a katolikusok jelenléte a legutóbbi népszámlálás adatai alapján minimális, s ahol a munkanélküliség nagyon magas, így sokan nem tudnak élni az szja-felajánlás lehetőségével.

A címzett minden jóakaratú ember

A borítékon nem szerepel név és lakcím, azon címzésként mindössze az olvasható: Minden jóakaratú embernek. A szükséges tudnivalókat tartalmazó levélről két nyilatkozó szelvény szakítható le, s ahhoz egy megfelelően feliratozott borítékot mellékelnek. A püspök nem kívánt nyilatkozni arról, mekkora költséget jelent a program, amelynek keretében a leveleket nem csak postai, hanem elektronikus úton is igyekeznek célba juttatni.

Csökkenő felajánlási kedv

Veres András utalt arra: tavaly 334 ezer 951 adózó összesen 1 milliárd 356 millió 445 ezer forintot ajánlott fel a Magyar Katolikus Egyház javára. Úgy vélekedett, hogy a felajánlások csökkenése részben a nagycsaládosok - általuk is támogatott - adókedvezményének bevezetésével lehet összefüggésben, emellett, megfogalmazása szerint, "voltak olyan társadalmi jelenségek", amelyek nem növelték a felajánlási vágyat. Ezen jelenségeket a püspök újságírói kérdésre nem kívánta konkretizálni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek