Jól halad az oltás Pusztaszőlősön

2000.08.22. 17:18
Megfordult a szél a pusztaszőlősi földgázkútnál, így láthatóvá és megközelíthetővé vált a kút szájának eddig lángokban álló része - jelentette be a helyszínen Bokor Csaba, a Mol Rt. ügyvezető igazgatója. A péntek óta égő gázkút környezetéből kedden kihúztak egy csőrámpát és egy vízszintes hidat, és hétfőn is folytatják a kút megtisztítását. A kútnál biztosították az oltáshoz szükséges logisztikai hátteret, a hűtéshez szükséges vízmennyiség már a gödrökben van, így a vártnál gyorsabban befejeződhetnek a munkálatok. A közeli Pusztaszőlős továbbra sincsen veszélyben, a környékre irányuló katasztrófaturizmus azonban akadályozza a munkálatokat.
Péntek óta ég Pusztaszőlős határában egy gázkút. A lángok 50 méterre is felcsapnak, és 15 kilométer távolságból is láthatók. A tűz akkora zajjal jár, hogy a közeli település lakói péntek óta gyakorlatilag nem tudnak pihenni. A környéken nyomban megindult a katasztrófaturizmus, több ezren lepték el a környező utakat, akadályozva ezzel az oltási munkálatokat.

A gázkitörés kapcsán ismertté vált települést, Pusztaszőlőst meglehetősen elhanyagolták az elmúlt évtizedekben. Ez most megbosszulja magát, hiszen nincsen vezetékes víz a 175 lelket számláló faluban, így messzebbről kell a vizet a helyszínre szállítani.

A péntek délben keletkezett tűzhöz nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók, tizenöt jármű és ötven tűzoltó érkezett a helyszínre. A legnagyobb gondot eleinte az okozta, hogy a tűz közelében volt egy gázolajtartály, a környező bódékban pedig robbanásveszélyes gázokat tároltak. Ezeket sikerült a tűz közeléből elvontatni. A további teendők meghatározása a Mol Rt. szakemberei vártak, akik még pénteken az Orosháza melletti településre érkeztek.

A Mol illetékesei kezdettől hangsúlyozták, hogy nem a tűz eloltása a legfontosabb, hanem a gázkitörés megszüntetése, ehhez azonban hozzá kell férni a kút szájához. A berendezés megtisztítása jól haladt, vasárnap már több tartályt elmozdítottak a gázkút környékéről. Hétfőn a Nagy Szél nevű két MiG repülőgép-hajtóművel felszerelt oltóberendezés segítségével sikerült megdönteni a lángokat, és megvizsgálták a föld alatt lévő maradék berendezések állapotát.

A lángok elterelése után láthatóvá vált a tűz alatti tér, a munkapad, s kiderült, hogy a kitörésgátló függőleges helyzetben, ép állapotban van. A művelet során két szakember a tűz közvetlen közelében tanulmányozhatta a földgázkút állapotát. Hétfőn a berendezés tisztítása is jól haladt, egy harckocsival és két traktorral a körülbelül ezer fokos tűzből kihúzták a földgázkút legnagyobb darabját.

Vezetékes víz híján a tározók építését még pénteken meg kellett kezdeni, a hétvégén elkészült egy tízezer és egy ötezer köbméteres víztározó is. Az oltáshoz percenként 25-30 ezer liter vízre van szükség, így egy harmadik, ugyancsak ötezer köbméteres tározót is létesítenek Pusztaszőlősön.

A mentésben százötvenen vesznek részt, a Mol szakemberein kívül a katasztrófavédelem, a tűzoltók és rendőrség emberei is a gázkitörés helyszínén vannak, a katonaság pedig öt járművel vesz részt az oltásban. A tűzfészek közelében a 3-6 fős csoportok 5-10 percenként váltják egymást, folyamatos orvosi ellenőrzés mellett. A rendkívüli hőség miatt ugyanis egy bevetés során két liter vizet veszít az ott dolgozók szervezete.

Keddre megfordult a szél a gázkútnál, így láthatóvá és megközelíthetővé vált a kút szájának eddig lángokban álló része - jelentette be a helyszínen Bokor Csaba. A kút környezetéből kedden kihúztak egy csőrámpát és egy vízszintes hidat. Az oltáshoz szükséges logisztikai hátteret is biztosították, a hűtéshez szükséges vízmennyiség már a gödrökben van, így a vártnál gyorsabban fejeződhetnek be a munkálatok.