Judit
2 °C
7 °C

Jól halad az oltás Pusztaszőlősön

2000.08.22. 17:18
Megfordult a szél a pusztaszőlősi földgázkútnál, így láthatóvá és megközelíthetővé vált a kút szájának eddig lángokban álló része - jelentette be a helyszínen Bokor Csaba, a Mol Rt. ügyvezető igazgatója. A péntek óta égő gázkút környezetéből kedden kihúztak egy csőrámpát és egy vízszintes hidat, és hétfőn is folytatják a kút megtisztítását. A kútnál biztosították az oltáshoz szükséges logisztikai hátteret, a hűtéshez szükséges vízmennyiség már a gödrökben van, így a vártnál gyorsabban befejeződhetnek a munkálatok. A közeli Pusztaszőlős továbbra sincsen veszélyben, a környékre irányuló katasztrófaturizmus azonban akadályozza a munkálatokat.
Péntek óta ég Pusztaszőlős határában egy gázkút. A lángok 50 méterre is felcsapnak, és 15 kilométer távolságból is láthatók. A tűz akkora zajjal jár, hogy a közeli település lakói péntek óta gyakorlatilag nem tudnak pihenni. A környéken nyomban megindult a katasztrófaturizmus, több ezren lepték el a környező utakat, akadályozva ezzel az oltási munkálatokat.

A gázkitörés kapcsán ismertté vált települést, Pusztaszőlőst meglehetősen elhanyagolták az elmúlt évtizedekben. Ez most megbosszulja magát, hiszen nincsen vezetékes víz a 175 lelket számláló faluban, így messzebbről kell a vizet a helyszínre szállítani.

A péntek délben keletkezett tűzhöz nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók, tizenöt jármű és ötven tűzoltó érkezett a helyszínre. A legnagyobb gondot eleinte az okozta, hogy a tűz közelében volt egy gázolajtartály, a környező bódékban pedig robbanásveszélyes gázokat tároltak. Ezeket sikerült a tűz közeléből elvontatni. A további teendők meghatározása a Mol Rt. szakemberei vártak, akik még pénteken az Orosháza melletti településre érkeztek.

A Mol illetékesei kezdettől hangsúlyozták, hogy nem a tűz eloltása a legfontosabb, hanem a gázkitörés megszüntetése, ehhez azonban hozzá kell férni a kút szájához. A berendezés megtisztítása jól haladt, vasárnap már több tartályt elmozdítottak a gázkút környékéről. Hétfőn a Nagy Szél nevű két MiG repülőgép-hajtóművel felszerelt oltóberendezés segítségével sikerült megdönteni a lángokat, és megvizsgálták a föld alatt lévő maradék berendezések állapotát.

A lángok elterelése után láthatóvá vált a tűz alatti tér, a munkapad, s kiderült, hogy a kitörésgátló függőleges helyzetben, ép állapotban van. A művelet során két szakember a tűz közvetlen közelében tanulmányozhatta a földgázkút állapotát. Hétfőn a berendezés tisztítása is jól haladt, egy harckocsival és két traktorral a körülbelül ezer fokos tűzből kihúzták a földgázkút legnagyobb darabját.

Vezetékes víz híján a tározók építését még pénteken meg kellett kezdeni, a hétvégén elkészült egy tízezer és egy ötezer köbméteres víztározó is. Az oltáshoz percenként 25-30 ezer liter vízre van szükség, így egy harmadik, ugyancsak ötezer köbméteres tározót is létesítenek Pusztaszőlősön.

A mentésben százötvenen vesznek részt, a Mol szakemberein kívül a katasztrófavédelem, a tűzoltók és rendőrség emberei is a gázkitörés helyszínén vannak, a katonaság pedig öt járművel vesz részt az oltásban. A tűzfészek közelében a 3-6 fős csoportok 5-10 percenként váltják egymást, folyamatos orvosi ellenőrzés mellett. A rendkívüli hőség miatt ugyanis egy bevetés során két liter vizet veszít az ott dolgozók szervezete.

Keddre megfordult a szél a gázkútnál, így láthatóvá és megközelíthetővé vált a kút szájának eddig lángokban álló része - jelentette be a helyszínen Bokor Csaba. A kút környezetéből kedden kihúztak egy csőrámpát és egy vízszintes hidat. Az oltáshoz szükséges logisztikai hátteret is biztosították, a hűtéshez szükséges vízmennyiség már a gödrökben van, így a vártnál gyorsabban fejeződhetnek be a munkálatok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?