Árpád
-2 °C
4 °C

Októberben szavazhatnak a vásárhelyi választásról

2000.08.30. 19:44
Az Országgyűlés önkormányzati bizottsága, akárcsak az alkotmányügyi bizottság, szerdai ülésén általános vitára alkalmasnak találta a belügyminiszter Hódmezővásárhely közgyűlésének feloszlatásáról szóló határozati javaslatát. Az eljárást mind az ellenzéki pártok, mind a Dávid Ibolya vezette igazságügyi tárca aggályosnak tartja, szerintük ugyanis az Országgyűlés döntési jogával csak a legvégső esetben lehet élni.

Indulatoktól sem volt mentes az Országgyűlés önkormányzati bizottságának szerdai ülése, ahol a belügyminiszter hódmezővásárhelyi közgyűlés feloszlatásáról szóló határozati javaslatát tárgyalták a képviselők. Pintér Sándor az Alkotmánybíróság júliusi döntésének ismeretében kezdeményezte, immár másodszor a hódmezővásárhelyi önkormányzat képviselőtestületének feloszlatását és az új választások kiírását.

Rapcsák András, a felfüggesztett hódmezővásárhelyi polgármester
A belügyminiszter határozati javaslata teljes mértékben megosztotta a bizottság kormánypárti és ellenzéki tagjait. Lamperth Mónika, az MSZP alelnöke szerint - aki kifogásolta, hogy a javaslatot előterjesztő Pintér Sándor nem jelent meg az ülésen - a bizottságnak eleve csak a jogi eljárások lezárása után kellene napirendre tűznie a kérdést. Ezen kívül arra kérte a kormánypárt képviselőit, tegyék ismerté az igazságügyi tárca véleményét is, amely szintén aggályosnak tartja, hogy az Országgyűlés döntsön az ügyben.

Meghívó két órával az ülés előtt

Tóth Imre kisgazda képviselő azt nehezményezte, hogy miért nem jelentek meg a bizottsági ülésen a hódmezővásárhelyi képviselő-testület tagjai. Az ellenzéki képviselők azonban tájékoztatták, hogy Túri József hódmezővásárhelyi polgármester-helyettesnek a bizottsági ülés reggelén háromnegyed kilenckor küldtek meghívót a tizenegy órakor kezdődő ülésre.

Tóth Károly, szocialista képviselő a tárgyalás felfüggesztését kérte, amíg nem születik meg a tényfeltáró vizsgálat annak bizonyítására, valóban alkotmányellenesen működik-e a képviselőtestület. Az Országgyűlés ugyanis csak ebben az esetben élhet a feloszlatás jogával. Kosztolányi Dénes, a bizottság fideszes tagja bírálattal illette az ellenzéket, mert szerinte meg akarják fosztani az általános vita lehetőségétől a parlamentet.

A koalíciós képviselők, a javaslat támogatásakor azzal érveltek, hogy a hódmezővásárhelyi képviselő-testület másfél éve alkotmányellenesen tartja távol Rapcsák Andrást a polgármesteri tisztség gyakorlásától.

Rapcsák szerint az ellenzék húzná az időt

A bizottsági ülésen személyesen is megjelent Rapcsák András, felfüggesztett hódmezővásárhelyi polgármester is. A fideszes honatya kifejtette: az ellenzék időhúzásának célja, hogy még hat hónapig elhalassza a döntést, így téve lehetetlenné az új választások kiírását. A törvény értelmében ugyanis egy évvel a következő választások előtt már nem lehet az urnához szólítani a választókat, a felfüggesztési perben pedig két éven belül nem születhet döntés.

Rapcsák András ezen kívül a bizottság előtt kijelentette, hogy az emlékezetes iroda-feltörési ügyben a mai napig nem született döntés. Az Index munkatársa azonban személyesen is látta a bírósági végzést, amely alapján meggyőződött arról, hogy ez az állítás hamis. Rapcsák András ellen ugyanis fegyelmi büntetést róttak ki az ügyben, amelyet ő megfellebbezett, kérve a bíróságot, helyezze hatályon kívül a döntést. A bíróság azonban elutasította a keresetet, mondván, nem történt jogsértés az ügyben.

Kormánypárti igenek

A bizottság a kétórás vitát követően végül is a kormánypárti tagok szavazatával elfogadta a javaslatot, így a parlament jövő hétfőn tárgyalja a hódmezővásárhelyi képviselő-testület ügyét. Az ellenzék, a bizottság döntésének fényében várhatóan módosító indítványokat terjeszt majd elő az ügyben. Az alkotmányügyi bizottságban szintén a kormánypártok szavazatival fogadták el a javaslat vitára bocsátását. Az Országgyűlés október 17-én szavazhat legkorábban a testület feloszlatásáról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?