Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Fidesz: Medgyessy kormányválságot idézett elő

2004.08.18. 19:25
Medgyessy Péter a választók bizalma után elvesztette a kormánypártok bizalmát is, ismertette a Fidesz-frakció álláspontját Rogán Antal. A frakcióvezető-helyettes a kormányválság másik okát abban jelölte meg, hogy a kormánynak nincs olyan gazdasági minisztere, aki kezelni tudná az ország gazdasági problémáit.
A Fidesz országgyűlési frakciójának értékelése szerint Medgyessy Péter szerdai bejelentéseivel kormányválságot idézett elő - mondta sajtótájékoztatóján Rogán Antal frakcióvezető-helyettes.

"A válság megoldása koalíciós pártok feladata"

A miniszterelnök kisebb és hatékonyabb kormány helyett nagyobb kabinetet hozott létre, és "további pozíciókat juttatott az MSZP erős csoportjainak, hogy ideig-óráig miniszterelnök maradhasson" - mondta Rogán, és a Fidesz nevében felszólította a kormánypártokat, "hagyják abba a koncon való marakodást".

Rogán Antal szerint napnál is világosabb a kormányválság. Medgyessy Péter "a június 13-i európai parlamenti választáson elveszítette a közvélemény, az elmúlt napokban pedig a koalíciós pártok bizalmát". A kormányválság másik okát a frakcióvezető-helyettes abban jelölte meg, hogy "az országnak gazdasági problémái vannak, de jelenleg nincs olyan gazdasági miniszter, aki kezelni tudná ezeket".

Arra a kérdésre viszont, hogy a Fidesz miként reagálna, ha a két koalíciós párt között kenyértörésre kerülne sor, csak annyit mondott, hogy "a válság megoldása koalíciós pártok feladata", és ők türelemmel várják, mert ez lenne az ország érdeke is.

Az MDF nem látja, mitől lesz hatékonyabb a kormány

A Magyar Demokrata Fórum nem vár komoly, pozitív változásokat a kormány munkájában - tartalmazza az MDF sajtóközleménye. A párt szerint a miniszterelnök nem adott választ arra a kérdésre, mitől fog eredményesebben működni az MSZP-SZDSZ koalíció. Egyetértenek viszont Keller László közpénzügyi államtitkár felmentésével, amellyel a "komány bebizonyította, hogy a 2002-es választások után beindított boszorkányüldözés teljesen megalapozatlan volt", a kormány korrupcióellenes politikája pedig csődöt mondott.

Az MDF Burány Sándor leváltását indokoltnak tartja, mert a tárca nem igazodott az európai uniós változásokhoz. Nem indokolt azonban egy letűnt politikus, Szekeres Imre helyzetbe hozása, és a párt szerint Gyurcsány Ferenc menesztése esetében is személyes, nem pedig szakmai döntés született.