Botond, Mózes
EUR 385,06 Ft
USD 369,36 Ft
12 °C
29 °C

Mónika-show, régi viccek, puhányozás

2006.01.29. 17:33
Kuncze Gábor SZDSZ-elnök szerint Orbán Viktor szerencséjére a hantaszámláló még idő előtt kiakadt, úgy véli: Orbán maga se gondolja komolyan, amit beszél. Lendvai Ildikó semmi újdonságot nem fedezett fel a szónoklatban, az MDF elnökhelyettese pedig nem találta elég keménynek a kormány bírálatát.

Se évértékelést, sem pedig programhirdetést nem hallottam" - reagált Orbán Viktor szavaira Kuncze Gábor. A szabad demokrata pártelnök látott viszont egy "Mónika-show-t rengeteg elfogott levéllel, amit nyilván való módon Orbán Viktor PR-osai írtak".

Kiakadt a hantaméter

Kuncze szerint a hantaszámláló még a szónoklat elején áttörte a védőburkolatot, ami voltaképp a volt miniszterelnök szerencséje, hiszen beszéde tele volt valótlanságokkal és csúsztatásokkal. Megjegyezte: Orbán számos valós társadalmi problémát felvetett, amelyekkel a politikai elit a rendszerváltozás óta küzd. Kuncze Gábor ugyanakkor úgy gondolja, egyrészt ennél több probléma létezik, másrészt valós megoldásokat nem kínált.

"A beszéd csak úgy harsogott a luxusígéretektől" - vélekedett Kuncze, aki összességében úgy értékelte: "egy és negyed órát kidobtam az életemből". Arra a kérdésünkre, hogy eddig a koalíció által hangoztatott szolidaritás szó bekerült a Fidesz-elnök szótárába, azt mondta: Orbán úgy bánik a szavakkal, hogy megpróbál szimpatikussá válni, de maga se gondolja komolyan, amit beszél. Példaként említette, hogy a Fidesz-elnök újra összekapcsolná a szociálpolitikát és az adórendszert, vagyis újra azok kapnának több támogatást, akiknek amúgy is több a pénze. "Egyértelmű, hogy nem gondolta komolyan a szolidaritás fontosságát" - összegzett Kuncze Gábor.

Lendvai: semmi meglepetés

Nem okozott meglepetést Orbán Viktor évértékelő beszéde az MSZP frakcióvezetőjének. Lendvai Ildikó az Indexnek elmondta, régi vicceket hallhattunk. Megalázónak nevezte, hogy statisztai szerepbe kényszerítettek néhány választót. Lendvai szerint a Magyar Vizsla című időszakos kiadvány színpadi változatát adta elő Orbán. "Sok luxusozás, hamis számok".

Az MSZP frakcióvezetője szerint az sem volt új, hogy Orbán "ismét temette az országot". "Az igazi veszély azonban az, hogy Orbán a visszakanyarodás programját ígérte meg. Visszakanyarodás ahhoz a lakástámogatáshoz, hogy a 60 milliós lakáshoz is állami támogatást lehessen kapni, ahhoz a családtámogatáshoz, hogy súlyos ezrekkel kapjon kevesebbet a rászoruló" . Számára a legarcpirítóbb az volt, hogy Orbán a cigány ember kérdésére elképzelhetőnek tartotta, hogy más szokások miatt egyes helyeken elkülönítsék a cigány tanulókat a többiektől.

MDF: Orbán tényleg balrább áll az MSZP-től

"Az MDF egyetért Orbán Viktorral a kormány bírálatában, bár a Gyurcsány-kormány tavalyi teljesítményéhez képest ez egy puhány beszéd volt" - vélekedett Hock Zoltán. Az MDF elnökhelyettese megjegyezte, a felvetett problémák megoldásával egyáltalán nem értenek egyet. "Nem tulajdonított senki jelentőséget annak, amikor Orbán azt mondta, hogy a Fidesz balra áll az MSZP-től, mára kiderült mit jelent ez: baloldali válaszokat adni a társadalmi problémákra. Hock leszögezte: az MDF konzervatív programot kíván megvalósítani és így nem támogathatja az állam mindenhatóságának deklarálását.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek