Donát
-4 °C
2 °C

Lelkész legyek vagy politikus?

2001.11.29. 12:16
Az egyház alkotmányáról és kormányzatáról szóló törvény most elfogadott módosítása kimondja: ha a lelkész politikai párttagságot, országgyűlési képviselőséget, vagy külszolgálatot vállal, arra az időszakra lelkészi szolgálata szünetel.
A lelkészi szolgálat szüneteltetése idején az illető református lelkészi címének használatával nem nyilatkozhat - olvasható a szövegben. A törvény módosítása 2002. március 1-jével lép hatályba. Rendelkezéseit a jövő évi országgyűlési és önkormányzati, valamint az ugyancsak 2002-ben esedékes egyházi választások során kell először alkalmazni.

A parlament három lelkész-politikusnak, Hörcsik Richárdnak (Fidesz), ifj. Hegedűs Lórántnak (MIÉP), és Szászfalvi Lászlónak (MDF) döntenie kell, melyik hivatás áll közelebb hozzá.

A Magyarországi Református Egyháznak részt kell vennie a közéletben, de nem szabad részt vennie a pártpolitikában - hangsúlyozta az ülésen Kálmán Attila, az egyház zsinatának világi elnöke, a testület kétnapos ülésének csütörtöki zárónapján, Budapesten.

Kálmán Attila leszögezte, hogy az egyház elsődleges feladata az evangélium hirdetése, és soha nem szabad egyetlen pártnak sem a hatáskörébe kerülnie. Hozzátette ugyanakkor: ez nem azt jelenti, hogy az egyház minden párttól egyenlő távolságot tart, és olykor nem kell segítenie híveinek az eligazodásban.