Valér
4 °C
8 °C

Ígéreteiből tervez kiállítást az MSZP

2006.02.20. 12:33
Vasárnap nagyszabású, multimédiás bemutatót tartanak a szocialisták a Syma-csarnokban. A 19 megye helyi szocialista vezetői külön standokon mutatják be, hogy Gyurcsány által meghirdetett tíz éves programban, milyen szerepet szánnak saját régiójuknak.

Az utolsó simításokat végzik az MSZP megyei szervezetei azokon a terveken, amelyek kitöltik tartalommal Gyurcsány Ferenc szombaton ismertetett ÚJ Magyarország programjának vidékre vonatkozó részeit. A miniszterelnök az MSZP szombati kongresszusán arról beszélt, hogy milyen infrastrukturális fejlesztésekre van szüksége az országnak. A kormányfő elkezdte sorolni, mely utak felújításához fognak hozzá, de aztán abbahagyta, mert szerinte ezt a helyiek jobban tudják, és az összes fejben tartása nem az ő dolga.

Körmeneten a standok

Országjáráson a programról
Szerdától kezdődően egészen a kampány végéig, országjáráson ismerteti választási programját a Magyar Szocialista Párt, amely a különböző településeken programja helyi, területi szintű konkrétumaival is meg kívánja ismertetni az érdeklődőket. Ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelentette be újságíróknak, miután részt vett a szocialisták megyei elnökeinek és a megyei közgyűlések MSZP-s elnökeinek hétfői tanácskozásán, a párt budapesti székházában. Nem általában kell konzultálni az emberekkel. Egy vezető pártnak az a dolga, hogy programot adjon az országnak, ne álmodjon, hanem tervezzen, kalkuláljon - fogalmazott a vezető kormánypárt választási bizottságának elnöke és miniszterelnök-jelöltje. (MTI)
Úgy tudjuk, hogy a program regionális részeiről az MSZP kampányközpontja és a megyék között már hónapok óta zajlanak az egyeztetések. A forrásaink által "szoros együttműködésnek" nevezett munka betetőzése a hétvégén lesz. A szocialisták - hasonlóképpen, mint Tony Blair látogatását, és a kongresszust - ezt az eseményt is Syma-csarnokba szervezik.

Úgy tudjuk, minden megye külön standon, "multimédiás eszközökkel" mutatja be fejlesztési elképzeléseit. A bemutató után a megyei standokat átszállítják a megyékbe, ahol körbeviszik azokat.

Elsősorban útfejlesztés

Megkérdeztünk néhány szocialista megyei elnököt, mivel készülnek a vasárnapi programismertetésre. Oláh Lajos, Hajdú-Bihar megyei MSZP-elnök a részletekről nem akart egyelőre beszélni, de fehívta a figyelmet, hogy náluk a "potenciális multiplikátor" (kitörési pont) az egyetemmel való együttműködés. A kérdés az, hogy a kutatás és fejlesztési tevékenységet miként tudják munkahelyteremtésre, fejlesztésre átfordítani, mondta. Hajdúban az egészségügy, az oktatás kaphat kiemelt szerepet.

Zala megyében az M9-es autópálya- és gyorsforgalmi út, a 75-ös és a 86-os út fejesztése kerül a programba, tudtuk meg Baracskai József megyei elnöktől. "El szeretnénk érni, hogy a sármelléki repülőtérről a megye összes pontja megközelíthető legyen" - mondta. Bekerül és kiemelt helyet kapnak a programban a megújuló energiaforrások és az idegenforgalom.

Yachtkikötők a Dunán

Fejér megyében az M6-os Dunaújváros és Szekszárd közötti megépítése, az M8-as kiépítése az országhatárig, a 61-es, 81-es út burkolatmegerősítése van napirenden, sorolta a megye terveit Szabados Tamás megyei MSZP-s elnök. A vasútfejlesztés is a tervek között szerepel, a Budapest-Székesfehérvár-Boba, valamint Budapest-Dombóvár-Gyékényes hálózat alkalmassá tétele arra, hogy 160-nal száguldó vonatok közlekedhessenek rajta. Külön szerepel még a belvizes települések gondjainak orvoslása, valamint egy nagyszabású Duna-program terve, amelyben a folyón végig kikötők - közöttük yachtkikötők - építéséről írnak a következő 10-12 évben.