Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Rejtő: Nem az enyém a határidőnapló

2003.11.03. 18:35
A K and H Bank volt vezérigazgatója jogi képviselője útján cáfolta, hogy az övé volna a Figyelő című hetilapban megjelent, neki tulajdonított határidőnapló. A volt bankár védője jelezte: Rejtőnek nem csupán joga, hanem munkaköri kötelessége is volt a közéleti szereplőkkel való kapcsolattartás, mindazonáltal a Rejtő által vezetett személyes naptár nincs a hatóságok birtokában.
Rejtő E. Tibor jogi képviselője útján cáfolta az MTI-nek hétfőn, hogy az ő személyes naptára lenne a múlt héten a sajtóban hivatkozott, neki tulajdonított határidőnapló. A Figyelő című hetilap múlt héten a brókerügy főszereplőinek, Kulcsár Attilának és Rejtő E. Tibornak, a K and H Bank volt vezérigazgatójának a határidőnaplójára hivatkozva közölt információkat, amelyek szerint közismert kormánypárti és ellenzéki politikusok találkoztak a két gyanúsítottal, voltak, akik többször is. A Figyelő ezek közt emlegette Lamperth Mónika belügyminisztert, aki nem cáfolta a találkozó tényét. Három alkalommal szerepelt Rejtő állítólagos naptárjában az a vállalkozónő, akiről korábban több lap is azt állította: Kovács László külügyminiszter barátnője. A Magyar Nemzet ezzel kapcsolatos perét ugyanakkor Endrényi Éva megnyerte.

Rejtő állítólagos feljegyzései között egy alkalommal olvasható a fideszes Rogán Antal, Schmitt Pál, az MDF-es Herényi Károly és Rubovszky András neve. Rogán cáfolta, hogy létrejött volna a találkozó, Schmitt Pál elismerte, hogy többször is egyeztetett a Magyar Olimpiai Bizottság pénzügyeit intéző K&H Bank vezérével. Az MDF-es politikusok pedig közösen találkoztak a vezérigazgatóval, mert a Széchenyi Társaság számára gyűjtöttek adományt - mint Herényi Károly elmondta, sikertelenül.

Rejtő E. Tibor jogi képviselője útján leszögezte az MTI-nek: a hivatkozott naptár nem az ő személyes naptára, azt nem ő vezette, saját naptára pedig nincs a hatóságok birtokában. A jogi képviselő közölte: a gazdasági és politikai élet szereplőivel való kapcsolattartás "Rejtő E. Tibornak nem csupán joga, de munkaköri kötelessége is volt". Megismételték korábbi álláspontjukat: Rejtő E. Tibor soha nem kívánt megszökni, a nyomozó hatóság tudtával szándékozott külföldre utazni, és előzetes letartóztatásában tartását a szökés, elrejtőzés miatt tartotta indokoltnak a bíróság.

Rejtő E. Tibort szeptember 5-én a hegyeshalmi határátkelőnél tartóztattak fel, őrizetbe vételét követően sikkasztással gyanúsították meg a K and H brókercégénél, a K and H Equitiesnél történt tízmilliárdos sikkasztás ügyében. A rendőrség pénteken leszögezte: Kulcsár Attila és Rejtő E. Tibor határidőnaplói nem tartalmaznak olyan lényeges információkat, amelyek a nyomozást befolyásolnák.