Piroska
-2 °C
5 °C

Dávid Ibolyának nem Orbánnal van dolga

Nem személyeskedő, hanem elvi konfliktusban áll az MDF a Fidesszel, írta Dávid Ibolya Orbán Viktornak. Az MDF elnöke azt firtatja, a Fidesz visszavonja-e választási ígéreteit. Orbán reakciója: "Na, ne vicceljünk!"

Közös miniszterelnök-jelöltre tett javaslatot Orbán Viktor szerdán az MDF-nek. Levelére szerda délután nyílt levelében válaszolt az MDF elnöke. A "Fórumra adott voks nem lett elveszett szavazat, parlamenti párt lettünk. A választást a Fidesz vesztette el, mert a Gyurcsány-kormány rossz teljesítménye ellenére gyengén szerepelt az első fordulóban" - írta Dávid.

Nem személyekről van szó

Az "Magyar Demokrata Fórum a Fidesszel nem személyeskedő, hanem elvi konfliktusban áll" - írta levelében Dávid, aki szóvá teszi, hogy Orbán a "nyolc pontunkra adott válaszok helyett ismét a hatalomról és a pozíciókról kezdett egyezkedni.

Az elnök azt kéri, hogy a Fidesz "a nyilvánosság előtt, nyolc pontban tegye egyértelművé az álláspontját." A tárgyalások kiindulópontja, "vonja vissza a Magyarországot ellehetetlenítő, 3500 milliárd forintos ígéretcsomagját, amelyet a kampányban tett. Az MSZP botrányos költségvetési politikája és az ebből következett óriási költségvetési hiány mellett az Önök programja második Mohács lenne Magyarország számára" - olvasható a szövegben.

Tisztuljon meg a Fidesz

Hajdúban visszautasítják a Fideszt
Határozottan elutasította a Fidesz által ajánlott együttműködést - azaz jelöltjeinek visszaléptetését - az MDF Hajdú-Bihar és Veszprém megyei szervezete. "El a kezekkel a jelöltjeinktől!" - üzente a Fidesznek az MDF hajdú-bihari rendkívüli választmányi ülésének döntését ismertetve Makay Zsolt hajdú-bihari MDF-elnök szerdán, debreceni sajtótájékoztatóján. (MTI)

A "Magyar Demokrata Fórum számára a konzervatív elvek és az ahhoz társult politikai célok megvalósítása a fő cél, de ennek csíráját sem látja a Fidesz választási programjában. Ezen nem segít, ha Ön az utolsó pillanatban elhagyja a süllyedő hajót, és a felelősséget áthárítja másra" - zárul a levél. Reggeli levelében további feltételek mellett azt is írja, hogy "Ön harcol, én küzdök. Harcolni háborúban szoktak, küzdeni nemes versenyben. Háborúban nincs erkölcs, versenyben van. Tiszta szívemből kívánom, hogy a Fidesz a következő négy évben induljon el az erkölcsi és politikai megtisztulás útján."

Orbán Viktor szerdán reggel azt javasolta az MDF-nek, hogy indítsanak közös jelölteket a második fordulóban, miniszterelnök-jelöltnek pedig maga helyett Bod Péter Ákost ajánlotta. Dávid erre írta a levelet.

"Na, ne vicceljünk" - reagált Orbán Viktor arra, hogy az MDF elnöke visszavonatná választási ígéreteit. A Fidesz elnöke Dávid késő délutáni levelére a Hír Tv-ben reagált. Orbán kijelentette, pártja választási programja megalapozott program, amelynek minden lépése védhető.

Orbán: nem hagyom el a süllyedő hajót

Orbán azt mondta, esze ágában sincs elhagyni a süllyedő hajót, és kijelentette, ő vezeti a Fidesz kampányát: "Nem előre, hanem utánam" - mondta többször is. Szerinte az MDF ürügyet keres, hogy elüsse a feléje nyújtott kezet, pedig az ő segítségükkel akadályozhatnák meg, hogy 16 év óta először az emberek megtévesztésével kerüljön hatalomra egy párt. Ezzel arra utalt, hogy csak a választások első fordulója után hozták nyilvánosságra az első negyedéves költségvetési számokat, amelyek 800 milliárdos hiányt mutatnak.

Arra a felvetésre, hogy Boross Péter, Orbán volt főtanácsadója, MDF-es politikus szerint nincs esélye az ellenzéknek a győzelemre, a Fidesz elnöke kijelentette, árulásnak tartja.