A rendőrség követeli a bírói vádak tisztázását

2008.01.15. 21:22
Egy rendőrt elítélt, egy másikat felmentett egy bíró a 2006 szeptemberi zavargások alatt a kőbányai rendőrkapitányságon történt bántalmazások miatt. A bíró kimondta, hogy a rendőrök egy része biztosan hamisan tanúskodott. Egy másik bíró is ebben a szellemben nyilatkozott a rendőr tanúkról. A rendőrség visszautasítja a vádakat.

A rendőrség a Fővárosi Bíróság két bírájának a rendőrök hamis tanúzásával kapcsolatos kijelentéseinek tisztázását és bizonyítását, ellenkező esetben visszavonását várja, reagált az Országos Rendőr-főkapitányság kedden internetes oldalán a Fővárosi Bíróság egyik bírájának előző napi indoklására, valamint egy másik bíró nyilatkozatára.

A rendőrség honlapján közzétett közlemény feleleveníti, hogy öt rendőr közül néggyel szemben első fokon felmentő ítélet született. Az ötödiket nem jogerősen egy év fogházbüntetésre ítélték, büntetését három évre felfüggesztették. Valamennyiüket hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt állították bíróság elé. A rendőrségi közlemény rámutat: a sajtóban megjelent nyilatkozatok szerint a bíróság bizonyítottság hiányában mentette fel a bűncselekmény elkövetése alól a vádlottakat, melyet a bírói nyilatkozat szerint befolyásolt az, hogy a rendőrök hamisan tanúskodtak. Az Index ezzel kapcsolatos részletes tudósítása itt olvasható.

A közlemény külön kiemel két nyilatkozatot: az egyikben a Magyar Nemzet keddi írását idézik, amelyben az szerepel, hogy a bíró megjegyezte: "szomorú, hogy a rendőr tanúk egy része biztosan hazudott a bíróságon, hiszen tény, hogy Mendozát súlyosan bántalmazták a kapitányságon." Ugyancsak kitértek a Hír TV hétfő esti híradójában elhangzottakra, amelyben egy másik bíró a témával kapcsolatban úgy reagált, hogy "az egymás iránti szolidaritás olyan mélységű, hogy a rendőr tanúk még a hamis tanúzást is felvállalták annak érdekében, hogy a megvádolt társaik felmentésére kerüljön sor."

A hatályos jogszabály szerint amíg nem fejeződik be az ügy, amelyben a hamis tanúzást elkövették, az eljáró hatóságnak a feljelentése alapján indítható büntetőeljárás, hangsúlyozza a közlemény. Ugyancsak utalnak a jogszabálynak arra a rendelkezésére, amely kimondja, hogy a hatóság tagja, így az ügyész, illetve a bíró köteles a hivatali hatáskörében tudomására jutott bűncselekményt feljelenteni. A közlemény ezek mellett rámutatott arra is, hogy a bíróság a nem hitelt érdemlő tanúvallomást kizárhatja a bizonyítási eszközök köréből.

Mindezek alapján a rendőrség szerint ha a bírói nyilatkozatban foglaltak ténylegesen fennállnának, a bírónak feljelentést kellene tennie a hamis tanúzást elkövetővel szemben. Ilyen azonban a rendőrség eddigi információi szerint nem történt. "Nyilvánvaló, hogy mindkét bíró - nagy nyilvánosság előtt tett - fenti kijelentése súlyos vád, amelynek tisztázását és bizonyítását, ellenkező esetben visszavonását várja a rendőrség" - tartalmazza a közlemény. Bencze József országos rendőrfőkapitány kedden egy tévés nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy akár jogi lépéseket is tesznek a bírók ellen, ha a szükség úgy hozza.

"A rendőrség érdekelt a tagjai által elkövetett esetleges jogsértések alapos feltárásában, ugyanakkor elkötelezett abban, hogy a tagjait ért alaptalan vádakat mindenkor elutasítsa, mert ellenkező esetben azok az egész testület tekintélyét ássák alá" - zárul a kedd este kiadott kommüniké.