Ágnes
-1 °C
2 °C

Levelet írtak a rendszerváltók Orbánnak

2006.04.03. 16:25
Orbán Viktor vasárnapi, Kossuth téri beszédét bírálja a demokratikus ellenzék öt tagja, valamint Fodor Gábor a Fidesz alapítója. Azt a látszatot kifogásolják, hogy a Fidesz megpróbálja kisajátítani a rendszerváltást.

A Fidesz annyira távol került a rendszerváltás örökségétől, hogy ma nem méltó annak képviseletére, írja hat liberális politikus az Orbán Viktornak címzett nyílt levélben. Hodosán Róza, Demszky Gábor, Fodor Gábor, Magyar Bálint, Pető Iván, Rajk László a Fidesz elnökének vasárnapi beszédére reagáltak. A levélíróknak nem tetszik, hogy Orbán "olyan látszatot igyekezett kelteni, mintha a rendszerváltás eszméit ma a Fidesz - és csak a Fidesz - képviselné."

"Ne legyen félreértés: meggyőződésünk szerint önnek személy szerint is jelentős érdemei vannak a rendszerváltás véghezvitelében, a szabad és demokratikus Magyarország megteremtésében. Megítélésünk szerint azonban a Fidesz mostani programjával az Ön korábbi nézeteivel is szembefordul" - írják.

Szerintük a rendszerváltáskor a demokratikus ellenzék tagjai három dologért szálltak síkra. "Nemet mondtunk a kommunizmusra, igent a szabadságra és a piacgazdaságra. A Fidesz mai programja és négy éves kormányzása mindennek gyökeres ellentéte. A Fidesz tizenhat éve a piacgazdaság pártja volt - ma folyamatosan támadja a magántőkét, a privatizációt, és a szocializmus éveit idéző gazdaságpolitikát képvisel".

Emlékeztetnek rá, hogy a pártállam legmagasabb rangú, ma is aktív politikusa, Szűrös Mátyás, volt KB-titkár pedig a Fidesz dísztribünjének állandó vendége. A levélírók szerint a rendszerváltás örökségét ma nem a Fidesz, hanem az SZDSZ, a magyar liberális párt képviseli. "Az SZDSZ áll ki legkövetkezetesebben a szabadság, a demokrácia és a piacgazdaság mellett. S az SZDSZ az egyetlen párt, amelynek vezetésében nincsenek az elmúlt rendszerben fontos szerepet vállaló politikusok".