Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Horn: Orbán beszéde EU-ellenes

2003.02.06. 21:55
Európai Unió-ellenesnek tartja Orbán Viktor évértékelő beszédét Horn Gyula. A szocialista exkormányfő szerint az évértékelést hangulatkeltésre használta a fideszes exkormányfő. Véleménye szerint a magyar demokrácia sértetlen maradt az elmúlt kilenc hónapban.
"Ami elhangzott, érzelem, gondolat és a kifejtés lényegét tekintve nyugodtan nevezhető Európai Unió-ellenesnek" - jelentette ki Horn Gyula volt miniszterelnök Orbán Viktor beszédéről. A volt szocialista kormányfő szerint az ellenzéki politikus kifigurázta azokat az érveket, amelyekkel a kormány próbálja meggyőzni a lakosságot az európai uniós csatlakozás szükségességéről.

Orbánnak hangulata rossz

Aki támogatja az uniós csatlakozást, az gyermekei, unokái jövőjét akarja szolgálni, jelentette ki Horn. Véleménye szerint a Fidesz a csatlakozás kérdésében kétszínű, mert megnyilatkozásaival kétségeket kelt. A szocialista exminiszterelnök szerint Orbán Viktor a saját rossz hangulatát keveri össze a lakosságéval.

"A kormány, lehetőségeihez mérten, mindent megtesz az iraki háború elkerüléséért - jelentette ki Horn. - Minden, amit a kormány tett, a háború elkerülését szolgálja."

Nem sérült a demokrácia

A volt szocialista kormányfő szerint Magyarországon szükség van egy európai konzervatív pártra. A fideszes politikus beszédében megfogalmazottakra reagálva kijelentette, a hatalom senkire sem akarja rákényszeríteni saját ideológiáját, senkit sem gátolnak véleménye kimondásában, semmilyen sérelem sem érte a demokráciát az elmúlt kilenc hónapban.

Hangulatkeltés

"Csak hangulatkeltésre jó az az állítás, hogy a kormány törvénytisztelő emberekkel áll szemben" - mondta Horn Gyula.