Judit
2 °C
7 °C

Újra teljes gőzzel üzemel a paksi kettes blokk

2004.09.03. 13:16
2003 áprilisában karbantartásakor bekövetkezett, a nemzetközi INES skála szerinti hármas fokozatú súlyos üzemzavar csaknem másfél évre kiiktatta a paksi atomerőmű kettes blokkját az áramtermelésből. Csütörtökre befejeződött a próbaüzem, a blokk péntektől üzemszerűen vesz részt az áramtermelésben.
Csütörtökre sikeresen befejeződött a próbaüzem a paksi atomerőmű kettes blokkján. A mérési és ellenőrzési programok eredményei alapján a blokk péntektől üzemszerűen vesz részt a magyar villamosenergia-termelésben - tudatta az MTI-vel pénteki közleményében a Paksi Atomerőmű Rt. A magyar áram nagykereskedővel, a Magyar Villamos Művek Rt.-vel és a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt.-vel egyeztetve a Paksi Atomerőmű Rt. ismét biztosítja a hazai termelés 40 százalékát - fogalmaz a közlemény.

Mittler István szóvivő az MTI-nek elmondta: a reaktor 131 napos töltete december 31-ig termel áramot, a tervek szerint azt követően karbantartás lesz. Az erőmű szóvivője megerősítette, hogy ezzel az ütemezéssel tartani tudják az üzleti terv szerinti 4,7 milliárdos veszteséget.

Hármas fokozatú súlyos üzemzavar

Az elmúlt év április 10-ről 11-re virradóan a blokk karbantartásakor bekövetkezett, a nemzetközi INES skála szerinti hármas fokozatú súlyos üzemzavar a vizsgálatok szerint a tisztítótartály nem megfelelő hűtése miatt történt, a fűtőanyag-kazettákon keletkezett lerakódások vegyi tisztítása közben.

Megállapították, hogy a felelősség a tervező és gyártó céget, a Framatome ANP francia-német konzorciumot terheli. A tárgyalások eredményeként kialkudott kártérítés összegét - amelyet üzleti titokra hivatkozva a felek nem közöltek - ez év januárjában a Framatome ANP ki is fizette. A károk mérséklését szolgálta a Paksi Atomerőmű Rt-nek a nemzetközi Atompool-nál meglévő 125 milliárd forintos biztosítása is. Az üzemzavar körülményeit feltáró belső és nemzetközi vizsgálat során az atomerőmű vezetése elismerte, hogy a technológia ellenőrzési és engedélyeztetési eljárásakor nem tárták fel annak hiányosságait.

A sérült fűtőelemeket még nem távolították el

A helyreállítási munkálatok, amik elvégzésére az orosz TVEL konzorcium kapott megbízást, még folyamatban vannak. A kettes blokk újraindítása az Országos Atomenergia Hivatal engedélyével úgy történt meg, hogy a sérült fűtőelemeket még nem távolították el.

Az erőmű vezérigazgatója, Kocsis István keddi sajtótájékoztatóján ismertette: a munkálatok során leválasztották és teljes mértékben függetlenítették az 1-es aknát a benne lévő, tönkrement üzemanyagot tartalmazó meghibásodott tisztítótartályt a reaktortól. Megteremtették az önálló hűtést, víztisztítást, felállítottak egy nyolcvan köbméteres vész-bórozó tartályt, amely minden körülmények között biztosítja a nyugalmi állapotot, és folyamatos méréssel és kamerás megfigyeléssel ellenőrzik a hibás fűtőelemeket.

320-330 gigawattóra plusz

A paksi atomerőmű kettes blokkjának visszaállása a villamosenergia-rendszerbe havonta 320-330 gigawattóra többlet áramot jelent, ennyi energiát nem kell drágábban megvásárolnia a nagykereskedő MVM-nek, illetve gondoskodnia kell a többlet eladásáról - mondta Gerse Károly, a Magyar Villamos Művek Rt. általános vezérigazgató-helyettese az MTI-nek. Gerse Károly elmondta: az MVM az előkészületek és az engedélyeztetési folyamat ismeretében már felkészült arra, hogy a kettes blokk ideiglenesen visszaáll a rendszerbe. Megtették azokat a kereskedelmi intézkedéseket, amelyek a többletként jelentkező áram idei értékesítéséhez szükségesek. Erre részben azért van szükség, hogy a rendszerbe termelő erőműveknél indokolatlan visszaterhelések ne legyenek, illetve csökkenjenek a blokk termelésének eddigi kiesése miatti veszteségek.

Gerse Károly hangsúlyozta: az MVM nyári kapacitásaukcióján ennek megfelelően már többlet éjszakai villanyt értékesítettek, továbbá megállapodásokat kötöttek külföldi vevőkkel elsősorban éjszakai áram eladására. Hasonló tárgyalások jelenleg is folynak és az MVM internetes piacterén folyamatosan kínál rövid időszakokra áramot. A vezérigazgató-helyettes rámutatott: a hosszabb időszaki hiányt eddig hazai többlettermelésből, kisebb részben importból pótolták, most ezeket a szállításokat fogják átstrukturálni.

Gerse Károly szerint a kettes blokk termelésének szünetelése miatt keletkezett árbevétel-kiesést egyelőre nem lehet megbecsülni, miután az MVM mérleget befolyásolja az is, hogy egyes fogyasztók eltávoztak a szabadpiacra, továbbá az idei hűvösebb időjárás is módosította az energiaigényeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?