Mátyás
-6 °C
1 °C

Nem adná ki Répássyt a mentelmi bizottság

2005.09.06. 12:37
A parlament mentelmi bizottsága keddi ülésén nem javasolta Répássy Róbert fideszes képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A képviselőt Jegesy András, a belügyminiszter férje jelentette föl rágalmazásért, amiért Répássy öszefüggésbe hozta őt a brókerbotrány főszereplőjével. A Fidesz szerint Répássy csak Kulcsár Attila szavait idézte, ezért leszavazták mentelmi jogának felfüggesztését.

Nem javasolja Répássy Róbert fideszes képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a parlament mentelmi bizottsága, mondta a keddi ülést követően Géczi József Alajos.

Jegesy nem közszereplő

A testület szocialista elnöke elmondta: "aggályos, hogy manapság a képviselők hozzátartozóit is belekeverik bizonyos ügyekbe". A politikus úgy vélte, Jegesy András nem közszereplő, és az elhangzottak tisztázása érdekében tette meg a megfelelő lépést.

Kerényi János, a bizottság fideszes alelnöke szerint a jelenlévő öt ellenzéki képviselő azért szavazott egységesen a mentelmi jog felfüggesztése ellen, mert szerintük az ellenzéki politikus nem a saját véleményét mondta el akkor, amikor összefüggésbe hozta Lamperth Mónika férjét, Jegesy Andrást Kulcsát Attilával, hanem az ex-bróker vallomásából idézett. "Répássy Róbert nem állított semmit, csak felhívta a közvélemény figyelmét a vallomás ezen részére".

Répássy távolmaradt

Répássy Róbert nem jelent meg a bizottság ülésén, amit levélben is közölt. A mentelmi bizottság ajánlásáról az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén dönt, kétharmados többséggel. Répássy Róbert egy televíziós interjúban utalt arra, hogy a belügyminiszter férjének, Jegesy András ügyvédnek kapcsolata volt a K and H ügy egyik főszereplőjével, Kulcsár Attilával. Jegesy András rágalmazás miatt tett feljelentést a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) májusban.