Stefánia
0 °C
3 °C

Répássy: oda van-e ragasztva Magyar fenekéhez a bársonyszék?

2003.06.02. 15:07
Répássy Róbert fideszes képviselő az oktatási tárca ügyeivel foglalkozott a parlamentben napirend előtt, és kijelentette, hogy egy héttel korábban a miniszter nem mondott igazat. Azt kérdezte: Magyar Bálint "feneke hozzá van-e ragasztva a miniszteri bársonyszékhez". Magyar Bálint visszautasította a vádakat, és azzal vádolta az ellenzéket, hogy a minisztérium informatikai rendszerének feltörésével veszélyeztette a közbeszerzés tiszta lefolytatását.
"Hónapok óta az oktatási tárca korrupciós ügyeitől hangos a sajtó" - kezdte napirend előtti felszólalását Répássy Róbert. A Fidesz helyettes frakcióvezetője felidézte, hogy egy héte Medgyessy Péter miniszterelnökhöz interpellált a tárcát érintő három ügyben. A felsőoktatási intézmények eszközbeszerzését azért kifogásolta, mert a minisztérium előre kitöltött megrendelőlapot küldött ki a felsőoktatási intézményeknek.

"A miniszter nem mondott igazat"

Említést tett a Sulinet pályázat előkészítését végző minisztériumi munkatársak balatoni hétvégéjéről, amelyen az egyik potenciális pályázó, az Elender meghívására vettek részt Magyar Bálint munkatársai, továbbá nehezményezte, hogy egy olyan cég fizette a miniszter amerikai útját, amely szerződéses kapcsolatban áll a tárcával. Répássy emlékezetett arra, hogy múlt héten Medgyessy helyett Magyar Bálint válaszolt, de azóta szerinte bebizonyosodott, hogy a miniszter válaszában nem mondott igazat.

Dajkamese

Répássy jelezte, hogy Magyar egy hete azt mondta, a balatoni hétvége résztvevői nem működtek közre a sulinetes tender előkészítésében, szombaton viszont éppen ezért távozott a tárcától az informatikáért felelős miniszteri biztos, Koltai Péter. Répássy szerint az egész ország nem hiszi el azt a "dajkamesét", hogy Koltai miniszteri felhatalmazás nélkül vett részt a tenderek előkészítésében.

Medgyessy Péter a Kiss Elemér-ügy idején azt mondta, nem hagyja, hogy kormánya tagjaira akárcsak a gyanú árnyéka vetüljön, ezért Répássy feltette a kérdést: "Ezek után van egyáltalán olyan ok, történhet olyan mulasztás, hiba, ami miatt Magyar Bálintnak vállalnia kell a felelősséget, vagy a koalíciós paktum örökre a fenekére szegelte a bársonyszéket?" Répássy kifogásolta az - elsőként az Index hasábjain feszegetett - Idea Lab-ügyet is, megemlítve, hogy a szakképzésben gyakorlattal nem rendelkező, korábban telefonkártyaautomata-árusítással foglalkozó társaság nyert.

Répássy felfogóképessége

Magyar Bálint oktatási miniszter válaszában kijelentette, nem tartja véletlennek, hogy az ügyben nem a Fidesz szakpolitikusai, hanem a "becsületsértésekre szakosodott Répássy kollégám" szólal meg. Magyar úgy vélte, Répássy felfogóképessége bizonyosan jobb annál, hogy ne értse, az eszközbeszerzésnél apróbb hiba ugyan történt, de a beszerezhető eszközök mindegyike megvásárolható volt a központosított közbeszerzés keretében. Az oktatási miniszter rendkívül indulatos reakciójában felvetette, hogy a támadások célja valójában a Sulinet program végrehajtásának megakadályozása.

A miniszter azzal vádolta az ellenzéket, hogy a minisztérium informatikai rendszerének feltörésével igyekeztek megakadályozni a közbeszerzési pályázatok tiszta lebonyolítását. Magyar felszólította Répássyt, tegyen feljelentést, ha korrupciót sejt, mert az bűncselekmény, majd a képviselő felé fordulva arról beszélt, hogy az előző kormány informatikai kormánybiztosát vádolják hűtlen kezeléssel és Répássy ül abban a pártban, amelynek a korábbi pártigazgatóját korrupciós bűncselekményért jogerősen elmarasztalta a bíróság. Az Idea Lab közbeszerzésével kapcsolatban Magyar azt mondta, hogy a kiírásban szerepeltek pontatlanságok, félreértésre okot adó feltételek, de a tényeket majd egy szigorú vizsgálat tisztázza. A miniszter felszólalása alatt az ellenzéki padsorokban ülők folyamatosan az SZDSZ-nek azt a kampányüzenetét kiáltozták a tárcavezető felé, hogy "lopstop"