Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Magyar Bálint elismer és büntet

2003.05.31. 20:22
Magyar Bálint visszautasította a Sulinet-Közháló tenderével kapcsolatos korrupciós vádakat, ugyanakkor elismerte, hogy történtek a szaktárcánál hibák és születtek félreérthető döntések. A miniszter a sajtóban kiszivárogtatott belső levelezéssel kapcsolatban elmondta, hogy valószínűleg feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen. A Fidesz szerint a miniszter beáldozta kollégáit, barátait.
Az Oktatási Minisztérium vezetője szombati sajtótájékoztatóján a Fidesz "vádaskodásaira" reagálva közölte, hogy miután belső informatikai rendszerüket feltörték, nincs garancia arra, hogy nem kerültek illetéktelen kezekbe hivatalos adatok. Emiatt - valamint a pályázat tisztaságának érdekében - a Sulinet-Közháló tenderének előkészítésének lebonyolítását az informatikai minisztérium átveszi az OM-től.

Előzmények
Répássy Róbert kedden levélben fordult a kormányfőhöz, jelezve, hogy "Magyar Bálint oktatási miniszterre rávetült a korrupció gyanújának árnyéka, mert nem törekszik az oktatási tárcánál folyó gyanús ügyek kivizsgálására, ehelyett elleplezni, takargatni igyekszik" őket. Utalt arra a sajtóinformációra, amely szerint Magyar Bálint miniszter, Hriczu Anita kabinetfőnök, Racskó Péter, a Sulinet Programiroda vezetője és Koltai Péter miniszteri biztos "kellemes és kötetlen hétvégét" töltött el a Sulinet-program fővállalkozója, az Elender Kft. "vendégeként". Felvetette azt is, hogy Magyar Bálint, Sári Lajos helyettes államtitkár és Csepeli György, az IHM politikai államtitkára januári amerikai utazását a Cisco informatikai cég fizette; a látogatás alkalmával 100 ezer dollár értékű közbeszerzés nélküli megállapodást írt alá a tárca a vállalattal.

Feljelentés

Egy pályázat kiírásánál feltétel, hogy az ajánlatok megjelenésének időpontja előtt semelyik érdekelt fél se jusson információkhoz. Magyar ismertetése szerint az intézkedéssel a tender - amelynek az a célja, hogy az iskolák mellett több ezer kulturális intézmény és önkormányzat is a világhálóra csatlakozhasson - kiírása egy-másfél hónapot csúszik, azonban semmi sem akadályozhatja meg, hogy jövő januártól működjön a kibővített Sulinet program.

A tender - a miniszter szerint - a piaci szereplők megerősítését szolgálja, és a tervek szerint egyszerre több, 8-15 nyertese lesz. A minisztérium informatikai rendszerének feltörésével okozott és még előre nem látható károk miatt a tárca feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

Az Elender méltatlannak tartja
Az Elender Üzleti Kommunikáció sajnálattal értesült arról, hogy "az Oktatási Minisztériumot méltatlan támadások érik", mert néhány munkatársa elfogadta a cég meghívását a május 9-11-i balatonkenesei hétvégére. Ezt a társaság szombaton közölte az MTI-vel, hozzátéve, sajnálják, hogy a program ilyen kellemetlenségeket jelent most, különösen azért, mert a cégnél hagyomány, hogy partnereiket előadásokra és kötetlen szakmai eszmecserére hívják meg.

Mint arról pénteken beszámoltunk, Magyar Bálint korábbi közlésével ellentétben az említett tenderen is induló Elender Rt. balatoni meghívását elfogadó minisztériumi dolgozók részt vettek a Sulinet-Közháló program közbeszerzési eljárásának előkészítésében és lebonyolításában. Az Index birtokába került levélváltás szerint Racskó Péter, a Sulinet programiroda vezetője és Koltai Péter, az Educatio Kht. akkori vezetője is aktív részese volt a közbeszerzési pályázat előkészítésének.

Lemond az informatikai biztos

Magyar Bálint bejelentette, hogy elfogadta Koltai Péter informatikai biztos lemondását, mert téves tájékoztatást adott arról, hogy részt vett-e a közbeszerzési ajánlatkérés dokumentációjának elkészítésében. Szerinte Koltai Péter nem akarta a program sikerét veszélyeztetni, kitenni az ellehetetlenítésére ürügyet adó támadásoknak. Koltai erkölcsi és szakmai hitelességéhez nem fér kétség, tette hozzá. Az új miniszteri biztos személyéről pár hét múlva várható döntés.

Az Elender meghívását elfogadó minisztériumi munkatársak ellen Magyar Bálint fegyelmi eljárást indít, a tárca alkalmazottjai a jövőben semmilyen magáncég által fizetett úton nem vehetnek részt. "Egy hétvégére szóló meghívás elfogadását nem lehet összekeverni a protokolláris kötelezettségekkel" - mondta.

Egy másik utazás

A Cisco informatikai világcéggel kötött megállapodásról Magyar Bálint elmondta, hogy a vállalattal még az előző kormány vette fel a kapcsolatot, majd a minisztérium jelenlegi vezetése kötött vele kibővített megállapodást. A Cisco 180 millió forint értékű számítástechnikai eszközt adott ingyen a magyar oktatásnak, valamint térítésmentesen bocsátotta rendelkezésére az úgynevezett Virtuoso online oktatási keretrendszer használati jogát.

Magyar elmondta, hogy rövid amerikai munkalátogatását a Cisco fizette. Ezt az utat összekötötték a minisztérium más munkatársainak hivatalos mexikói látogatásával, amelyet viszont a vádakkal ellentétben az oktatási tárca fizetett. Szerinte a Cisco gesztusértékű meghívásának elfogadása - még ha alaptalanul is - támadásokra adhat okot, ezért a minisztérium munkatársai a jövőben semmilyen magáncég által fizetett úton nem vehetnek részt.

Répássy: Magyar beáldozta kollégáit
A Fidesz úgy értékeli Magyar Bálint oktatási miniszter nyilatkozatait, hogy "négy ügyben négy beismerés" hangzott el. Ezt Répássy Róbert frakcióvezető-helyettes közölte szombaton Budapesten, rendkívüli sajtótájékoztatón. A politikus megfogalmazása szerint Magyar Bálint "beáldozta saját kollégáit és barátait azért, hogy bársonyszékét megtarthassa". Ebben a helyzetben még inkább indokoltnak tartják, hogy Medgyessy Péter megszólaljon, várják a miniszterelnök válaszát levelükre és döntését. Répássy Róbert tudomása szerint az ügyek miatt pénteken összeült az oktatási miniszter "válságstábja".