Béla
4 °C
15 °C

Magyar Bálint beperli rágalmazásért Répássyt

2003.05.28. 18:30
Levélben hívja fel a miniszterelnök figyelmét Répássy Róbert fideszes képviselő a Magyar Bálint által vezetett oktatási tárca közelmúltbeli botrányaira. Szerinte az oktatási tárca vezetőjére "a korrupció gyanújának árnyéka vetül, mert nem törekszik a minisztériumnál folyó gyanús ügyek kivizsgálására, ehelyett elleplezni, takargatni igyekszik azokat".
A képviselő azokra a sajtóinformációra utalt a miniszterelnöknek szóló, szerdán a nyilvánosság előtt ismertetett levelében, amely szerint Magyar Bálint miniszter, Hriczu Anita kabinetfőnök, Racskó Péter, a Sulinet Programiroda vezetője és Koltai Péter miniszteri biztos "kellemes és kötetlen hétvégét töltött el a Sulinet-program jelenlegi fővállalkozójának, az Elender Kft.-nek a vendégeként".

Miniszterelnök Úr, ez elfogadható?

A képviselő többek között arra kíváncsi, a miniszterelnök elfogadhatónak és jogszerűnek tartja-e, ha egy közbeszerzés előkészítéséért felelős személy az egyik potenciális pályázó meghívására hétvégi luxusnyaraláson vesz részt. Répássy Róbert megítélése szerint súlyos ügyről van szó, Kiss Elemér kancelláriaminiszternek ennél kevesebbért távoznia kellett a kormányból.

Az ellenzéki képviselő más eseteket is említett: az Oktatási Minisztérium mintegy 2,5 milliárd forintért kívánt számítástechnikai eszközöket vásároltatni felsőoktatási intézményekkel előre meghatározott szállítóktól. Levelében a honatya azt kérdezi Medgyessy Pétertől: elfogadhatónak tartja-e, hogy egyik minisztere nyomást gyakorol a felsőoktatási intézményekre, hogy a közbeszerzési szabályokat megsértve, az általa kijelölt cégektől meghatározott termékeket az általa megadott áron szerezzenek be, még akkor is, ha így 100 milliókkal kell többet fizetni.

Bírságot is kapott az OM

Az ellenzéki képviselő levelében utalt a Sulinet-tender kiírására is, amelynél a közbeszerzési eljárást a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette, mivel versenyellenesnek ítélte és 3 millió forint bírságot szabott ki. Az ellenzéki honatya felvetette azt is, hogy Magyar Bálint, Sári Lajos helyettes államtitkár és Csepeli György, az IHM politikai államtitkára januári amerikai utazását a Cisco informatikai cég fizette; a látogatás alkalmával 100 ezer dollár értékű közbeszerzés nélküli megállapodást írt alá a tárca a vállalattal.

Répássy Róbert ezzel összefüggésben az iránt érdeklődik, elfogadható-e Medgyessy Péter szerint, ha kormánya egyik tagjának és vezető munkatársainak amerikai utazását egy olyan cég fedezi, amelyik minisztériumi megrendeléseket kap. Arra is kíváncsi, a kormányfő kíván-e bármilyen konzekvenciát levonni az említett ügyekből.

OM: a Fidesz lejárat

Az Oktatási Minisztérium közleményben reagált a fideszes politikusok kijelentéseire. Durva vádakkal illetik a fideszes felvetéseket. Szerintük a "Fidesz négy év kormányzás alatt egy évtizeddel vetette vissza Magyarország informatikai fejlesztését. Magyarország a kezdeti jó indulás után, a 21. század küszöbén a digitális szakadék rosszabbik oldalára került". Továbbá kicsinyes politikai okok miatt akarják az OM eredményeit lejáratni.

Ugyanakkor például az Elender Kft-vel kapcsolatos kijelentésre azt írják: valóban nem volt szerencsés elfogadni a meghívást. Ezért például a miniszter belső szabályzatban rögzíti ennek tíltását, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló eset.

A sajtóosztály kilátásba helyezte, hogy a miniszter rágalmazásért beperli a politikusokat.