Ágnes
-1 °C
2 °C

Kérdezz-felelek Répássy és Kiss Elemér között

2003.01.10. 09:43
Hibát igen, törvénytelenséget nem követtek el a Hattyúház bérleti szerződésével kapcsolatos közbeszerzési eljárásban. Egyebek mellett ez derül ki abból a Magyar Nemzet által közölt levélből, amelyet Kiss Elemér kancelláriaminiszter küldött Répássy Róbert fideszes képviselőnek. Az ellenzéki politikus több kérdést is intézett a MeH-et vezető miniszterhez.
Répássy Róbert elsősorban Keller László közpénzügyi államtitkár tevékenységéről és a kormány közbeszerzéseiről érdeklődött.

Szakmai szempontok alapján

Keller László munkájáról szólva Kiss Elemér azt hangsúlyozta, hogy az államtitkár pártatlanul és szigorúan szakmai szempontok alapján végzi vizsgálatait. Nem végez cégátvilágítási tevékenységet sem ő, sem az államtitkárság. A MeH-et vezető minisztert egyik válaszából kiderül: nem látja viszont jogszabályi akadályát annak, hogy állami tulajdonban lévő társaság gazdálkodását egy magánszférába tartozó cég vizsgálja. A Proware Kft. ilyen jellegű tevékenységével kapcsolatban közölte, hogy a cég 8,1 millió forint plusz áfáért világította át az állami tulajdonú In-Forrás Kht-t. Keller László ugyanakkor nem a Proware jelentésére, hanem más, a hatásköre alapján rendelkezésre álló információra alapozva tett az In-Forrással kapcsolatban feljelentést.

Hiba

Kiss Elemér szerint hibát igen, törvénytelenséget nem követtek el a Hattyúház bérleti szerződésével kapcsolatos közbeszerzési eljárásban. Mint írta, a MeH által fizetett bérleti díj nem magasabb a főváros I. kerületében kialakult normál piaci árnál, ezért a szerződés nem gazdaságtalan és nem tisztességtelen. Ugyanakkor a Területfejlesztési Hivatal elnöke hibát követett el akkor, amikor a bérleti szerződést megelőző közbeszerzési eljárás során csupán egyetlen ingatlannal foglalkozott.

Feladatátcsoportosítások

Kiss Elemér a Magyar Nemzet szerint azt is cáfolta, hogy jelentősen emelkedett volna a Miniszterelnöki Hivatal létszáma. Szerinte a kormányváltáskor össszesen 667 fős hivatalt vettek át. A MeH jelenlegi létszáma 692 fő, a növekedést a minisztériumok közötti feladatcsoportosítások okozták. A válaszból az is kiderül, hogy a MeH legfeljebb 780 embert alkalmazhat, ám a létszámot eddig nem töltötték fel.

Jégpálya

A Kossuth téri jégpályával kapcsolatos kérdésre a miniszter azt válaszolta: összesen 24 pályázót hívtak meg a tárgyalásos eljárásra. Tíz céget a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, illetve a jégkorcsolya-szövetség javaslata alapján, tíz további céget pedig egy rendezvényszervezői lista alapján választottak ki. További négy cég önként jelentkezett Medgyessy Péter bejelentése nyomán. A válaszból ugyanakkor nem derül ki, hogy a győztes Szín-lap Bt. a meghívottak vagy az önként jelentkezők között volt-e. Kiss Elemér szerint az egyetlen érvényes pályázat a Szín-lapé volt. Az idő rövidségére és a bt nagy rendezvények lebonyolításában szerzett taptasztalataira való tekintettel döntött úgy a bírálóbizottság, hogy ezt a céget bízza meg a jégpálya megépítésével.