Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Ötvenéves a reptéri tűzoltóság Ferihegyen

2000.10.13. 18:27
Lényegesen felkészültebbnek kell lennie a reptéri tűzoltónak a városi tűzoltónál elméletben és gyakorlatban egyaránt. Ha bekövetkezik egy katasztrófa, több száz sérült mentéséről kell gondoskodni, és több tonna égő üzemanyagot kell eloltani. A reptéri tűzoltóság megalakulásának ötvenéves évfordulóját ünnepelte. A kezdeti hatfős tűzoltóőrs mára már százharminc fős Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatósággá nőtte ki magát.
A repülőtéri tűzoltóságnak a riasztástól számított három percen belül kell beavatkozni - mondta el az Indexnek Percze László alezredes a Mentős-szervezési Osztály vezetője. A városi tűzoltóknak rendkívül soká tart, amíg kiérnek a helyszínre, ezért kell minden nemzetközi repülőtéren tűzoltóságot üzemeltetni.

Tűzoltási gyakorlat egy kigyulladt TU-134-es gépen
Alapvető feladatuk a kényszerleszállásoknál a mentés és a tűzoltás, ugyanakkor minden földi esemény tűzvédelmét biztosítaniuk kell, az üzemanyagfolyástól az irodatüzekig.

Katasztrófa helyzetek ritkán vannak, így a tűzoltók feladata napközben a gyakorlatozás, mellyel felkészülnek arra a lehetőségre, hogy akár több száz ember életét kell megmenteni, és több tíz tonna égő üzemanyagot kell eloltani.

Három perc alatt be kell avatkozniuk
A reptéri tűzoltóság megalakulásának ötvenéves évfordulóját ünnepelte. A kezdeti hatfős tűzoltóőrs mára már százharminc fős Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatósággá nőtte ki magát. Ebből az alkalomból adtak át jutalmakat, dicséreteket a dolgozóknak, és látványos bemutatóval szemléltették a tűzoltók feladatát egy kigyulladt TU-134-es repülőgépen.

Az 50-es években két autó és egy fakerekes kézikocsi állt még csak rendelkezésükre, mellyel a repülőgép indításához vitték ki a kézi tűzoltó készülékeket - mondta el az ünnepség keretében Novák István alezredes, a repülőtéri tűzoltóság igazgatója. Jelenleg tíz speciális gépjárművel dolgoznak, és közel ötvenezer liter oltóvíz, hatezer liter habképző anyag és négy tonna oltópor áll rendelkezésükre.

Lényegesen felkészültebbnek kell lennie a reptéri tűzoltónak
Percze László, a Mentős-szervezési Osztály vezetője több mint hat éve tűzoltó. A gyakorlati tűzoltásban nagy tapasztalatokat szerzett, mint a zuglói parancsnokság szolgálatvezetője, illetve a Tűzoltási Csoport háttérparancsnoka. A repülőtéren márciustól dolgozik. Munkájában nagy segítséget jelent, hogy tizenöt évig helikopter pilótaként dolgozott, így a repülőgép szakmát is jól ismeri. Célja, hogy a reptéri tűzoltók olyan tapasztalatokat szerezzenek mind elméletben, mind gyakorlatban, mellyel a lehető legprofibb módon tudnak majd beavatkozni egy nem várt katasztrófában.

Egy katasztrófánál több száz sérült mentéséről kell gondoskodni
A reptéri tűzoltókat leggyakrabban üzemanyagfolyáshoz riasztják. Ez történt az ötvenéves forduló ünnepségén is, de ez már nem gyakorlat volt. Ilyen alkalommal több ezer liter kerozin is kiömölhet, és a nem kellő időben való beavatkozás végzetes katasztrófához vezethet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?