Sehol sem mertek dönteni a kórházátalakításokról

2007.01.26. 17:32
Az összes regionális egészségügyi tanács döntés nélkül visszaküldte a helyi kórházak átalakításáról szóló javaslatot a miniszternek, így neki kell döntenie. Molnár Lajos a jövő hét közepéig még lehetőséget adott a régióknak arra, hogy tegyenek javaslatot, amelyet megfontol a végső döntésnél.

A fővárosi kórházak sorsát is visszaadták az Egészségügyi Minisztérium kezébe, miután a Közép-Magyarországi Regionális Egészségügyi Tanács (ret) pénteken érdemi döntés nélkül visszaküldte azt a tárcának. Ezzel egyik regionális tanácsban sem született döntés.

A többi ret-hez hasonlóan a közép-magyarországi is január 8-án kapta meg az egészségügyi miniszter javaslatát arról, mely kórházakban kellene csökkenteni, és melyekben koncentrálni a kórházi ágyak számát. A ret-nek – szűk határokon belül - lett volna lehetősége módosítani ezeken, de végül nem sikerült megegyezni.

Pokorni jogszabállyal védené meg a gyermekkórházat
Várhatóan változtatási tilalmat rendel el a XII. kerületi önkormányzat a Svábhegyi Országos Gyermekszanatórium területére, jelentette be Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere.
A fideszes politikus szavai szerint ezzel azt üzenik a reménybeli, "sőt, talán már a sarkon kukucskáló ingatlanfejlesztőknek", hogy szétverhetik ezt a kórházat, elzavarhatják a gyerekeket, széttörhetik azt, ami itt fölépült 30-40 év alatt, de nem sok mindent tudnak majd kezdeni az ingatlannal, "mert mi ezt nem engedjük".
A változtatási tilalom lényege, hogy az ingatlannal nem lehet semmit sem csinálni, amíg az új kerületi szabályozási terv erről nem rendelkezik. Ennek a tervnek a kialakítása akár évekig tarthat - jegyezte meg.

A ret-ülés határozatképes volt, javaslatok is érkeztek, amelyeket jegyzőkönyv formájában szintén eljuttatnak a miniszternek – mondta Havas Szófia, a ret elnöke. Mivel döntés nem született – tette hozzá, így attól a lehetőségtől is elesett a régió, hogy az aktív kórházi ellátásból kimaradó kapacitások 20 százalékát "átirányítsák" a szakrendelői ellátásokba.

Bár a Dél-dunántúli Regionális Egészségügyi Tanács korábban ugyancsak elutasította a miniszter javaslatát, a testületből néhányan meggondolták magukat. A régióban dolgozó több szakmai vezető létrehozta a Dél-Dunántúli Egészségügyi Egyeztető Fórumot, megállapodtak a kórházi kapacitások elosztásáról és javaslataikat eljuttatták az egészségügyi miniszternek.

Az egészségügyi miniszter példaértékűnek és kiemelkedően felelősségteljesnek tartja a fórum résztvevőinek magatartását, akik nem hagyták, hogy a politikai érdek megfossza őket az átalakítás érdemi befolyásolásától" - áll a tárca közleményében.

Bár az egészségügyi miniszter tisztában van azzal, hogy a fórum döntése nem a hivatalos regionális álláspont, a végső döntésnél figyelembe veszi a javaslatot. Az egészségügyi miniszter arra kéri a többi régió vezetőit is, hogy hasonló fórumokon egyeztessenek az ágyszám-elosztásról, és alakítsák ki javaslataikat.

A tárca közleménye kiemeli: bár január 28-án, vasárnap lejár a régióktól beérkező javaslatok benyújtásának törvényi határideje, de a jövő hét közepéig még fogadnak elképzeléseket, amelyeket a miniszter a döntésénél figyelembe vesz.  • Tippek
  • Hitelkártya