Mátyás
-6 °C
1 °C

Titkos jutalmak fővárosi cégvezetőknek

2003.07.23. 09:52
Az üzleti tervben megfogalmazott célok elérése, a gazdálkodás tervszerű irányítása és egy emailcím megalkotása mind indoka lehet egy évvégi többmilliós jutalomnak a Fővárosi Önkormányzatnál. A Népszabadság értesülései szerint három közműcég vezetője kapott összesen húszmilliósnál is nagyobb jutalmat, titokban.
Több mint húszmillió forint jutalmat osztott szét három fővárosi közműcég vezetői között a fővárosi önkormányzat. A jutalmazásról a Városháza tulajdonosi bizottsága döntött keddi zárt ülésén - írja a Népszabadság.

Oszkó Károly, a csepeli szennyvíztisztító megépítésére létrehozott Enviroduna Kft. havi hatszázezer forintot kereső ügyvezető igazgatója például éves keresetének száz százalékát kapja - írja a napilap. Az amúgy is legjobban kereső közműcég-vezető prémiuma harmadát pusztán az üzleti tervben megfogalmazott célok eléréséért kapja. A szempontok között szerepelt továbbá a cég alapításával kapcsolatos feladatok elvégzése is.

Százötven százalékon

A Főkétüsz Kft. ügyvezető igazgatója még Oszkónál is jobban dolgozott, éves jövedelme százötven százalékát kapja jutalmul - írja a Népszabadság. Az elismerést a "gazdálkodás tervszerű irányításával és ellenőrzésével", valamint a kéményseprő-ipari eljárásrend felülvizsgálatával érdemelte ki.

Százötven százalékos jutalmat kapott a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. vezetője is. Legfőbb érdeme a vállalkozás piaci részesedésének öt százalékos növelése volt. A jutalom 15 százalékát tette ki a társaság ügyfélszolgálati rendszerének, honlapjának és emailcímének kiépítése. A honlapért egy más jogcímen, "marketingtevékenység növekedése" miatt újabb 15 százalék járt - értesült a Népszabadság.

Titokban tartanák

A Főpolgármesteri Hivatal nem kívánta megerősíteni a napilap értesüléseit, a prémiumok összegét és az azért teljesítendő feladatokat is titoknak minősítették. A Népszabadságnak nyilatkozó adatvédelmi szakértők ellentmondó nyilatkozatokat tettek. Egyikük szerint a prémium összege értelmezhető nyilvános és személyes adatként is.

Közérdek

Egy másik szakértő szerint a közfeladatokat ellátó vállalatok vezérigazgatóinak feladatkörével összefüggő személyes adata nem korlátozza a közérdekű adatok megismerését. "Azaz sem a prémiumfeladatok, sem a jutalom összege nem minősíthető titoknak" - áll a Népszabadságban.