Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Mi köze van Szijjártónak az R-Go félvér gidájának biztonságához?

2005.08.12. 14:44
Az, hogy ma valakit Magyarországon a bőrszíne miatt inzultusok és atrocitások érnek, megengedhetetlen, írta Csőzik László, az SZDSZ ügyvivője azoknak az ellenzéki fiatal politikusoknak, akik részt vettek a Magyar Szigeten. A rendezvényen az R-Go vokálosát bőrszíne miatt érte inzultus. Csőzik szerint, ha Szijjártó Péter és Almássy Kornél nem határolódnak el a Magyar Szigettől, azzal mintegy egyetértenek az ott történtekkel.

"Minden szervezetet jellemez az, milyen rendezvényeken képviselteti magát", írta nyílt levelében Csőzik László, az SZDSZ Új Generáció elnöke. A levél apropója, hogy az idei Magyar Szigeten a rendezők nem tudták garantálni az R-Go alig tizenhatéves, félig magyar, félig kongói, színesbőrű vokálosának biztonságát, ezért inkább úgy döntöttek, hogy nélküle lépnek színpadra.

Szó nélkül

"A Magyar Szigeten történtek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Az a tény, hogy ma, Magyarországon valaki a bőrszíne miatt inzultusoknak, atrocitásoknak legyen kitéve, megengedhetetlen. Tűrhetetlen az is, hogy az a művész – természetesen Szikora Róbertről beszélek –, akit zenekarának tagja révén az események közvetlenül érintettek, mindezek ellenére fellép, ezáltal elfogadva a történteket" - írta a szabad demokrata politikus.

Csőzik úgy véli, a "fiatal politikusoknak közös felelősségük, hogy a kirekesztő, intoleráns, valakit a bőrszíne alapján megkülönböztető hangok ne nyerjenek teret Magyarországon". Csőzik László felszólította a Magyar Szigeten részt vevő Szijjártó Péter Fidelitas-elnököt és Almássy Kornélt, az Ifjúsági Demokrata Fórum vezetőjét, hogy határolódjanak el az eseményektől! "Tegyétek világossá: az ilyen magatartást Ti is elfogadhatatlannak tartjátok!"

Csőzik szerint nagyon szomorú lenne, ha hallgatásukkal, a Magyar Sziget további látogatásával közvetetten elfogadnák ezt a magatartást. Leszögezte: ha nem határolódnak el, "alaposá válik a felvetés", hogy Szijjártóék egyetértenek a történtekkel.

A Népszabadságnak Szijjártó Péter azt mondta, megvizsgálják az ügyet, és utána mérlegelik, részt vesznek-e jövőben a Magyar Szigeten, Alméssy Kornél pedig úg nyilatkozott lapnak, hogy amit történt, az olyan "mélységesen döbbenetes", hogy az IDF jövőre nem vesz részt a rendezvény ifjúsági kerekasztal beszélgetésén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!