Letiltották Szikora színesbőrű gidáját a Magyar Szigeten

2005.08.08. 13:31
Az idei Magyar Sziget rendezői nem tudták szavatolni egy alig tizenhat éves félig magyar, félig kongói vokálos biztonságát, ezért az R-Go vasárnap a háttérénekesnő nélkül lépett színpadra.

"Jobban le kellett volna ellenőrizni, hol lépünk fel" - összegezte Szikora Róbert az Indexnek vasárnapi fellépésük tanulságait. Az R-Go a Magyar Szigeten lépett volna fel, de a rendezők nem tudták szavatolni az egyik színesbőrű háttérénekes biztonságát, ezért a zenekar a vokálénekesnőt kénytelen volt mellőzni.

Nem rózsaszín

#alt#

Szikora Róbert az Indexnek elmondta, hogy a zenekar már korábban megérkezett a helyszínre, ahol az alig tizenhatéves, félig magyar, félig kongói lány, Szonja, a várakozás óráit sétálgatással töltötte. "Már ekkor is be-beszóltak neki" - mondta Szikora. A felfokozott hangulatban aztán a rendezők kijelentették, nem tudják garantálni, hogy valaki a közönségből hozzá ne vágjon egy üveget a lányhoz.

A Magyar Sziget főszervezője, Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke. A HVIM több alkalommal is részt vett MSZP-SZDSZ-es kormány elleni tüntetésen. Trianonnal kapcsolatban a szervezet kiáltványt tett közzé, amelynek záró mondatai így hangzanak: "Az enyhülni nem akaró ellenséges tekinteteket folyamatosan magunkon érezve, tisztában vagyunk azzal, hogy a magyarság önrendelkezésének kivívása nagyon kemény harc lesz, de a nehéz küzdelem után mindannyian megpihenhetünk, s büszkén hagyhatunk örökül gyermekeinkre egy boldogabb magyar jövőt."

Az énekesnő nélkül csikidámozó zenekar vezetőjét ugyanakkor nem hagyta nyugodni az eset, ezért az első szám után a közönséghez fordult és azt mondta, "szeretlek benneteket, és 99 százalékban egyetértünk, de van egy szinesbőrű gidánk, akit a szervezők nem engedtek szinpadra". Szikora a koncert közben többször is visszatért az incidensre, majd a koncert végén kijelentette, nem a bőrszín számít, hanem az, hogy valaki belülről magyarnak érzi-e magát.

Három hülye

Az ötödik
Az ötödik Magyar Sziget látogatószáma a szervezők saját becslése szerint az idén meghaladja a tízezret. A Dunakanyar völgyében, Verőce és Kismaros között rendezett egyhetes esemény kedden fejeződik be. Forrás: magyarsziget.hu

Szikorának a Magyar Szigetről ugyanakkor nincs rossz véleménye. Szerinte "jó kezdeményezés", és minden magyar művésznek el kellene mennie egyszer.

Szikora szerint egyébként sem engedhetik meg maguknak, hogy nem lépnek fel, mert tíz embernek a pénze függ a fellépéstől. "Ha három hülye azt mondja, hogy itt egy néger, nem mondhatom, hogy ne lépjünk fel. A zenekarnak meg kell kapnia a pénzt, nagycsaládosok és fiatalok is vannak a csapatban" - mondta a zenekar vezetője. Szikora szerint ugyanakor nemcsak a lánnyal, hanem a zenekaral szemben is érezhető volt egyfajta ellenszenv.

Az Index megkereste a rendezvény szervezőit, akik eddig nem reagáltak. Az R-Go viszont a héten Győrben valamint Pilisvörösváron is fellép, valamint két hét múlva az ARC plakátkiállításon is hallható és látható lesz.