Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

A Tárki szerint változatlanok a politikai erőviszonyok

2008.03.26. 15:21
Egy most vasárnapi választáson a szavazásra jogosultak 57 százaléka venne részt biztosan, és a Fidesz magabiztosan nyerne a Tárki szerint.

Nem változott lényegesen a pártok támogatottsága az elmúlt hónapban, tudható meg a Tárki március közepén - a népszavazás után - ezer ember megkérdezésével készített felméréséből.

Továbbra is vezet az ellenzék a kormánykoalícióval szemben; a Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében továbbra is stabil: 37 százalék, ami a februári eredménynél két százalékkal kevesebb, a januárinál hárommal több. Eközben a Magyar Szocialista Párt támogatói tábora - akárcsak januárban - 13 százalék, ami februárhoz képest két százalékos mérséklődés.

A pártválasztók körében 42, míg a biztos szavazó pártválasztók körében 49 százalékponttal vezet a Fidesz az MSZP előtt; az utóbbi csoportban a legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága jelenleg 69 százalékon áll, míg a szocialistáké 20 százalék.

Az SZDSZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság és a biztosan szavazó pártválasztók körében két, a pártválasztók esetében három százalék, míg az MDF tábora a teljes lakosságon belül három, a pártválasztók körében hat, a biztos szavazó pártválasztók között öt százalékos a Tárki adatsora szerint.

Egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 57 százaléka venne részt biztosan; ez az érték januárban 48, februárban 54 százalék volt.

A Szonda Ipsos szintén kedden publikált felmérése szerint a rendszerváltás óta még egyetlen pártnak sem volt akkora rokonszenvtábora, mint most a Fidesznek. Az ellenzéki párt a biztos pártválasztók körében pedig 67 százalékon áll, míg az MSZP-t 24 százalék támogatja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?