Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

A Tárki szerint változatlanok a politikai erőviszonyok

2008.03.26. 15:21
Egy most vasárnapi választáson a szavazásra jogosultak 57 százaléka venne részt biztosan, és a Fidesz magabiztosan nyerne a Tárki szerint.

Nem változott lényegesen a pártok támogatottsága az elmúlt hónapban, tudható meg a Tárki március közepén - a népszavazás után - ezer ember megkérdezésével készített felméréséből.

Továbbra is vezet az ellenzék a kormánykoalícióval szemben; a Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében továbbra is stabil: 37 százalék, ami a februári eredménynél két százalékkal kevesebb, a januárinál hárommal több. Eközben a Magyar Szocialista Párt támogatói tábora - akárcsak januárban - 13 százalék, ami februárhoz képest két százalékos mérséklődés.

A pártválasztók körében 42, míg a biztos szavazó pártválasztók körében 49 százalékponttal vezet a Fidesz az MSZP előtt; az utóbbi csoportban a legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága jelenleg 69 százalékon áll, míg a szocialistáké 20 százalék.

Az SZDSZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság és a biztosan szavazó pártválasztók körében két, a pártválasztók esetében három százalék, míg az MDF tábora a teljes lakosságon belül három, a pártválasztók körében hat, a biztos szavazó pártválasztók között öt százalékos a Tárki adatsora szerint.

Egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 57 százaléka venne részt biztosan; ez az érték januárban 48, februárban 54 százalék volt.

A Szonda Ipsos szintén kedden publikált felmérése szerint a rendszerváltás óta még egyetlen pártnak sem volt akkora rokonszenvtábora, mint most a Fidesznek. Az ellenzéki párt a biztos pártválasztók körében pedig 67 százalékon áll, míg az MSZP-t 24 százalék támogatja.