Benedek
-5 °C
5 °C

Fidesz: hogyan került a megforgatható 13 milliárd a brókercéghez

2003.07.10. 12:57
Véletlen-e, hogy az Állami Autópálya Kezelő Rt.-nél néhány hónap alatt megteremtődtek a közpénzek megfogatásához szükséges személyi és pénzügyi feltételek - tette fel a kérdést a Fidesz Pannonplast-ügyet vizsgáló részbizottságának két tagja. Rogán Antal és a Tállai András azt firtatta, hogyan juthatott az ÁAK 13 milliárdnyi szabadon felhasználható forráshoz, és hogyan kerülhetett László Csaba régi munkahelye, a K & H Bank képviselője az Rt. igazgatótanácsába.
A lemondásra kényszerült Kiss Elemér volt ügyvédi irodája esetében még "tízfilléres alapon zsugáztak, most viszont milliárdos tétekben játszanak" - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A pénzügyminiszterhez címezték

Rogán állít, mások cáfolják
A K & H Equitis ügyében exponálódott Rogán Antal szerdán azt mondta, látta a Lamperth Mónika férje és a brókercég közötti szerződést. Miután azonban Jegesy András közleményben cáfolta a dokumentum létét, a képviselő a tv2-nek elismerte, csak egy szerződéstervezet került a birtokába. Szerdán a rendőrség is cáfolta Rogán állítását, hogy egy házkutatás során a PSZÁF előtt egy órával lefoglalta volna a K & H Equitis iratait, köztük Jegesy szerződését. Csütörtökön a Nemzetbiztonsági Hivatal adott ki közleményt, amelyben szintén a frakcióvezető-helyettes Napkeltében elhangzott állítását cáfolják. Az NBH szerint munkatársai nem jártak sem a Kereskedelmi és Hitelbanknál, sem a K and H Equitis brókercégnél, és ebből következően iratok lefoglalására sem kerülhetett sor. A közlemény emlékeztet arra, hogy a törvény értelmében a szolgálatok nyomozóhatósági jogkört nem gyakorolhatnak, így házkutatást, lefoglalást, egyéb nyomozati cselekményt nem végezhetnek.
A Fidesz Pannonplast-ügyet vizsgáló részbizottságának két tagja szerint a K & H Equities Rt. befektetési tanácsadási üzletágának vezetőjének, Kulcsár Attilának nyilatkozata más megvilágításba helyezte a brókercégnél történt "pénzmosási ügyet". Rogán Antal szerint a külföldön tartózkodó bróker állításai arra utalnak, hogy az anyabank legfelső vezetésében is tudtak a befektetőcég tevékenységéről. Az ellenzéki képviselő hozzátette: az ABN AMRO beolvadását követően a K & H egyik vezérigazgató-helyettese László Csaba, jelenlegi pénzügyminiszter volt.

A miniszter kinevezésekor ugyan hivatalosan megszakított minden kapcsolatot korábbi munkahelyével, "a K & H mégis igen rövid időn belül elérte", hogy igazgatótanácsi tagot delegálhasson az ÁAK-ba - mondta Rogán. Tudott-e a bank brókercégénél folytatott visszaélésekről, vagy volt-e köze a Gáldi György kinevezéséhez, volt-e köze a 13 milliárdos költségvetési pénz kiutalásához - címzett több kérdést a képviselő a miniszterhez.

A miniszterelnökhöz fordultak

Tállai András bejelentette: levélben fordult Medgyessy Péter miniszterelnökhöz, hogy haladéktalanul kérje fel az Állami Számvevőszéket elnökét az állami pénzek jogellenes befektetésének kivizsgálására. Az ellenzéki képviselő kérdéseket is megfogalmazott az üggyel kapcsolatban. Véletlen-e, hogy ekkora nagyságrendű költségvetési pénz egy 100 százalékos állami tulajdonú cégtől közbeszerzés nélkül egy a piacon is kétes hírű brókercéghez kerülhetett, véletlen-e, hogy amikor az államháztartás hiánya havi százmilliárdos ütemben nő, a Pénzügyminisztérium mégis hozzájárult ekkor a pénzösszeg átutalásához? Tállai azt is furcsállta, hogyan lehetett állami pénz ekkora kockázattal és ilyen kis haszonnal forgatni egy olyan cégnél, amely közismerten magas hozamot ígért. "Kik vágták zsebre a hasznot?" - kérdezte a honatya.