Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kállai Katalint javasolják politikai államtitkárnak

2006.04.26. 20:40
Kállai Katalint ajánlja a kormányfő figyelmébe harminc baloldali roma szervezet, amelyek szerint eddig hét önjelölt roma jelentkezett be a romaügyi államtiktárság élére.

Harminc ismert cigány közéleti személyiség, a Baloldali Cigány Egységért Fórum nevében nyílt levelet írt a miniszterelnöknek. Ruva Pál, Baranyi Ferenc felelős, szocialista vezetésű romapolitikát kér az MSZP-től.

A romaszervezetek Kállai Katalint ajánlják a kormányfő figyelmébe, akit máris politikai államtitkárnak javasolnak. Gyurcsány és programja "a Magyarországi Romák Baloldali Szövetsége és szimpatizánsainak bizalmát" elnyerte. Szerintük "a legfontosabb, hogy az új roma politikának új felelős - felkészült roma politikusokra van szükség".

Tiltakoznak az önjelöltek ellen

A roma lakosság nevében kérik, "hogy a romaügyet kiemelten kezeljék! A gazdaság, az oktatás, valamint az egészségügy mellett ez az ügy legalább olyan fontos kell, hogy legyen!"

Ők már eldöntötték
Hivatalosan nem is létező szervezet vezetője is aláírta a tegnapi dátumozású nyílt levelet. A nevek, Fávor József, Bogdán Béla, Kakas József, Horváth István, Farkas István, Mezei István, Bódi István, Bihari József, Balogh Csaba, Endrei János (az említett szervezet nevében), Szénási Ferenc, Tompa Lászlóné, Baranyi Ferenc, Szegedi Ferenc, Balogh István, Gerendás István, Buffo Rigó Sándor, Suki Izidor, Csorba Lajos, Farkas Józsefné, Szirmai László, Farkas József, Farkas Ferenc, Balogh László, Pege Ferenc, Horváth András, Gold József, Menyhért Ildikó, Orsós Imre.

"Tudomásunkra jutott, hogy eddig hét önjelölt jelentkezett a roma politikai államtitkári posztra" - olvasható a nyílt levélben, amelyben az aláírók tiltakoznak "olyan önjelölt cigány államtitkárok kinevezése ellen, akiknek lett volna már eddig is lehetőségük bizonyítani és a cigányokért felelős munkát végezni, nem csak főképp a saját egzisztenciájukért tevékenykedni. Sajnos vannak közöttük olyan személyek, akik a cigányoktatás területén olyan rendeleteket támogattak, mely elősegítette a szegregációt és a kirekesztést. Továbbá tudomással bírunk olyan romákról is, akik a roma holocaust pénzével nem tudtak elszámolni, valamint Brüsszelben többször is feljelentették a kormányt cigányügyben!"

Az elmúlt négy évben Teleki László vezette a romaügyi titkárságot, de a politikus az új parlamentbe már nem került be. Most egyetlen roma politikus sem ül majd a szocialista frakcióban.