Gerzson
-3 °C
3 °C

Optimista romák a szegénységi küszöb alatt

2003.05.05. 09:33
Egy felmérés szerint a romák kilencven százaléka a létminimum határán vagy az alatt él, olyan körülmények között, amelyekben a lakások felében még vécé sincs. Ezer romából kettőnek van felsőfokú végzettsége, és hatan ültek még csak számítógép előtt. A kedvezőtlen fogyasztási adatok ellenére, a romák optimistábbak a magyar átlagnál.
A Pécsi Tudományegyetem Marketing Tanszéke által végzett felmérés alapján elmondható, hogy amíg nem lesz magasabb a roma lakosság jövedelme, addig nem jelent célcsoportot az üzleti szférának. Mindezt alátámasztja, hogy a felmérés szerint a romák nélkülözhetetlennek tartják gyermekeik napi háromszori étkeztetését, a legalább napi egyszeri meleg ételt és a téli cipőt is számukra, ugyanakkor úgy vélik, mosógépre, számítógépre, önkéntes nyugdíjpénztári tagságra nincs feltétlenül szükség.

1730 forint élelmiszerre

A felmérés eredményeit a Magyar Hírlap tette közzé, eszerint a dohányzó romák zöme Sopianét szív, de Multifilterre vágyik, sörből inkább a Borsodi és a Szalon a népszerű, valamint elérhető, ám az Amstel a legikább óhajtott. Kávéból Tschibo fogy, de Omniát szeretnének, a Dosia mosóport pedig Ariellre váltanák fel. A romák alkalmanként 1730 forintot költenek élelmiszerre, öltözködésre pedig hatezer háromszáz forintot. A romák szerint elengedhetetlen a televízió, a vécé és a fürdőszoba a lakásban, ugyanakkor a megkérdezettek felének nincs a lakásában vécé, s harmadának fürdőszoba sem. A romák kilenctizede él a létminimum határán, míg maradékuk éri el vagy haladja meg a magyar átlagot.

Óriási leszakadás, nélkülözés

A romáknak mindössze 22 százaléka rendelkezik állandó munkahellyel és 38 százalékuk kénytelen állandó nélkülözésben tengetni napjait. Minden ezer romából csupán kettőnek van főiskolai végzettsége és csak hatan ültek már számítógép előtt. Telefon a roma háztartások 14 százalékában található.

A televíziózás igen fontos a romáknál, minden ötödik roma napi öt-hat órát tölt a tévéképernyő előtt, a rádió azonban magasan elutasított: a megkérdezettek több mint negyede soha sem hallgatja. Hatvanöt százalékot éri el azoknak a romáknak az aránya, akik soha sem olvasnak napilapot, s 23 százaléknyian nem olvastak könyvet az elmúlt egy évben.

A romák mindezek ellenére nem pesszimista kisebbség: magukkal, barátaikkal, ismerőseikkel sokkal elégedettebbek, mint a magyar átlag.