ORTT megbüntette a tv2-t a roma lagzi miatt

2003.04.09. 20:19
Műsorszolgáltatási jogának félórás megvonásával sújtotta a tv2-t a Bazi nagy roma lagzi című műsor sugárzása miatt szerdán a médiatestület. A félórás elsötétítést két napon belül, főműsoridőben kell végrehajtania a társaságnak. Az Index értesülése szerint a csatorna nem fordul bírósághoz, végrehajtja a kiszabott felfüggesztést.
Műsorszolgáltatási jogának félórás megvonásával sújtotta a tv2-t a Bazi nagy roma lagzi című műsor sugárzása miatt szerdán az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT). A határozatról az ülés több résztvevőjétől értesült az MTI.

Főműsoridőben, két napon belül

A testület a médiatörvényben foglalt, a társadalmi csoportok nyílt vagy burkolt megsértésének, kirekesztésének, faji szempont alapján való bemutatásának tilalmára vonatkozó rendelkezés megsértése miatt sújtotta két napon belül, főműsoridőben végrehajtandó szankcióval a társaságot.

A tíz nappal ezelőtt, március 30-án sugárzott műsor miatt korábban többen is tiltakozásuknak adtak hangot. Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa az ORTT-hez fordult, a médiahatóság azonban már ezt megelőzően hivatalból vizsgálatot indított az ügyben.

A tv2 nem perel

A tv2 még hivatalosan nem kapta meg az ORTT határozatát. Az Index értesülése szerint viszont a csatorna nem fordul bírósághoz, végrehajtja a kiszabott felfüggesztést. Az elsötétülés pontos idejéről még nem döntöttek.

A tv2 vezetése - Pintér Dezső elnök, Kereszty Gábor vezérigazgató és David Stogel ügyvezető igazgató április elsején hivatalos közleményben kért elnézést a Bazi nagy roma lagzi című műsor miatt. A közleményben az adó vezetői kijelentették: a tv2 senkit nem kívánt megsérteni önérzetében, és ellenséges érzületeket sem akart kelteni. A csatorna vezetői őszintén sajnálják, ha "szándékaikkal ellentétben megbántottak volna valakit", és elnézést kérnek a történtekért.